Home Industrie Veiligheid binnen je bouwbedrijf: 6 tips

Veiligheid binnen je bouwbedrijf: 6 tips

Door Judith

Een bouwbedrijf is een plaats waar veilig gewerkt moet worden. Je werkt meestal met zware materialen en gereedschappen. Het is dus belangrijk dat je weet wat je doet. En nog belangrijker: dat je werknemers dat ook weten! Je kunt de veiligheid op verschillende manieren bevorderen. Dit zijn 6 tips waardoor jouw bouwbedrijf veiliger wordt.

1. Veilig werken cursus (VCA)

De cursus ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers’ (VCA cursus) is een praktische cursus waarin je als aannemer veel kunt leren. Zo leer je onder andere hoe je de veiligheid en gezondheid op de werkplek kunt verbeteren. De cursus eindigt met een examen, waarmee je een VCA certificaat kunt krijgen. Een VCA certificaat is niet alleen goed omdat jij beter weet hoe je veilig moet werken, maar het vergroot ook het vertrouwen in je bedrijf!

2. Voldoende BHV’ers opleiden

In een bouwbedrijf is er altijd kans op een ongeluk. En weet jij wat je moet doen als iemand zich ineens niet goed voelt? Daarom zorg jij voor genoeg BHV’ers. Je laat meerdere werknemers een BHV opleiding doen. Op kantoor is het meestal het handigst als minimaal twee mensen per afdeling een BHV cursus hebben gehad. Op de bouwplaats zouden de meeste werknemers zo’n cursus gedaan moeten hebben. Als er dan iets gebeurt, zijn er altijd mensen aanwezig die meteen eerste hulp kunnen verlenen.

3. Cursussen voor gereedschap en apparaten

Bepaald gereedschap is niet geschikt om zomaar zonder cursus mee aan de slag te gaan. Je werknemers zullen sommige apparaten eerst moeten leren bedienen voordat ze er veilig mee kunnen werken. Dat geldt met name voor extra zware of grote apparaten. Een gewone boormachine is geen probleem, maar een drilboor vereist heel andere kwaliteiten. Vraag je dus bij de gebruikte gereedschappen af of hier een cursus voor nodig is. 

4. Cursussen voor machines

Het gebeurt vaker dan je denkt: een ongeluk met een kleine kraan of een vorkheftruck. Dat gebeurt vaak omdat deze machines er zo eenvoudig uitzien. Dat is het echter niet. Het is zelfs gevaarlijk als je werknemers zonder een cursus te hebben gevolgd meteen in dit soort machines gaan rijden. Zorg er dus voor dat ze goed genoeg opgeleid zijn om hiermee om te kunnen gaan.

5. Veiligheidskleding op de bouwplaats

Op de bouwplaats gelden veel regels. Zo moeten werknemers schoenen met stalen neuzen dragen, is een bouwhelm verplicht en gelden er meer regels. Het is aan jou om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Zorg dus dat elke werknemer zich echt houdt aan deze regels. Je kunt zelf de veiligheid vergroten door je werknemers van veiligheidskleding te voorzien. Denk daarbij ook aan werkbroeken, veilige werkjassen etc.

6. Een goede verzekering

Hoe goed je je werknemers ook opleidt en hoeveel veiligheidskleding je ze ook geeft: een ongeluk zit in een klein hoekje. En dus kun je niet zonder een goede verzekering die ook schade aan personen dekt. Je kunt als werkgever namelijk aansprakelijk worden gesteld voor je werknemers tijdens de werktijden. Zorg dus voor een goede verzekering die zorgt dat schades gedekt zijn. Dat is niet alleen fijner voor je werknemers, maar ook voor je bedrijf.

Veiligheid is essentieel voor een bouwbedrijf. Het is namelijk een risicovolle werkplaats, waar veel kan gebeuren. Het is dus ook belangrijk dat je zorgt voor een goede veiligheid. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je werknemers. Door de werknemers cursussen te laten doen en te letten op de veiligheidskleding op het bouwterrein, zorg je voor optimale veiligheid voor je werknemers.

Related Posts