Om kosten te besparen doen we steeds meer klussen in huis zelf. Maar klussen is niet altijd zonder gevaar. Als je met gereedschap werkt doe je er goed aan om jezelf te beschermen. En dat geldt ook voor als je op hoogte werkt, of op plekken die glad zijn. Als je in de bouw werkt dan is het wettelijk voorgeschreven welke beschermende kleding en accessoires je draagt of nodig hebt. Voor de doe-het-zelver thuis zijn er geen wettelijke voorschriften en is het eigenlijk een kwestie van gezond verstand. In dit artikel geven wij je tips en informatie welke veiligheidskleding en accessoires je nodig hebt als je thuis gaan klussen.
In dit artikel:
Veiligheidskleding
Beschermende kleding is belangrijk als je gaat klussen. Een stevige lange werkbroek, met een hemd met lange mouwen. Of kies voor een goede overal van professionele kwaliteit. Zorg bij het kiezen van werkkleding ervoor dat het lekker zit, het moet niet knellen, maar als het te los zit, dan kun je makkelijk ergens achter blijven hangen met je kleding.
Veel zakken in je broek, overall of bodywarmer is ook ontzettend handig voor als je met veel verschillende soorten gereedschap werkt. Daar kun je dan altijd een potloodje, meetlint, hamer of schroevendraaier in stoppen. Want hoe meer je mee die ladder op kunt nemen, hoe minder vaak je die ladder op en neer hoeft. Met al dat gereedschap in je handen loop je ook niet geheel veilig de ladder op.
Werkschoenen
Werkschoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Het veiligst zijn hoge schoenen met een anti-slipzool en stalen neuzen. Als je dat kiest zit je altijd veilig en ben je beschermd tegen het snel uitglijden, maar kan je tenen ook wat hebben als er wat zwaars op je voet valt.
Handschoenen
Zorg voor een paar werkhandschoenen in je gereedschapskist die strak om je handen sluiten. Dat werkt het prettigst en veiligst. Werkhandschoenen zijn onmisbaar bij klussen als zagen, werken met een zware halen, en als je werkt met bijtende stoffen. Ook kun je deze handschoenen gebruiken als je gaat tuinieren. Zorg wel voor handschoenen van een goede kwaliteit, die gaan veel langer mee!
Mondkapje
Als je een klus hebt waar veel stof bij vrij komt is het dragen van een mondkapje een heel goed idee. Denk bijvoorbeeld aan het stof dat vrijkomt als je met een schuurmachine heen en weer gaat. Een eenvoudig stofmasker beschermt je tegen het inademen van als het stof. Voor een paar euro heb je een setje met een stuk of wat maskers. Er zijn ook mondkapjes speciaal voor brildrager. Wat zijn nu een paar euro als het gaat om gezondheid en veiligheid?
Gehoorbescherming
Met de juiste gehoorbescherming kun je gehoorbeschadiging en slechthorendheid voorkomen. Geluid boven de 80 Db kan al schadelijk zijn, dus gebruik als snel gehoorbescherming als je langdurig met een zaagmachine in de weer gaat of moet boren. Een goede gehoorbescherming verlaagt het geluid met zo’n 32 Db. Bovendien werkt het voor jou ook nog eens een stuk relaxer.
Oogbescherming
Je wilt het niet meemaken, houtsplinters of metaaldeeltjes die in je ogen terechtkomen. Maar denk ook aan takken, cement, verfdruppels, schoonmaakmiddel. Oogbescherming biedt uitkomst. Draag altijd een veiligheidsbril als je gaat klussen. Er zijn ook veiligheidsbrillen verkrijgbaar speciaal voor brildragers.
Als je zelf klust kun je flink wat kosten uitsparen. Maar bespaar nooit op dingen als het gaat om je eigen veiligheid en gezondheid. Zorg ervoor dat je altijd goed beschermd bent! Want hoe veiliger jij te werk gaat, hoe mooier het eindresultaat zal zijn!
Draag jij beschermende kleding en accessoires als je gaat klussen?