Home Klustips Tips voor steigerwerk in de winter

Tips voor steigerwerk in de winter

Door Judith

Steigerwerk is werk dat in de hoogte moet gebeuren. Het is meestal goed te doen wanneer je voorzien bent van een goede steiger en goed gereedschap. Maar in de winter kan het werken op een steiger wel behoorlijk gevaarlijk zijn. Gladheid en kou kunnen zorgen voor ernstige ongelukkig. Dit zijn 7 praktische tips voor steigerwerk in de winter.

1. Strooi na elke werkdag zand

De steigerplanken kunnen heel glad worden als het vriest. Strooi daarom na elke werkdag een laagje zand over de steigerplanken. Zijn de planken ‘s morgens toch bevroren? Strooi dan nogmaals een laag zand. Gebruik liever geen zout: het smelten duurt vrij lang en er kan ‘s nachts een bevroren ijslaag ontstaan. Bovendien kan het zout schadelijk zijn voor bouwmaterialen (denk aan gips en prefab beton).

2. Houd de steigerbuizen ijsvrij

Je moet de steiger op klimmen via buizen. Deze kunnen bevriezen en daardoor spekglad worden. Zeker als het ijzelt is dit gevaarlijk. Controleer dit dus altijd voordat je omhoog klimt. Probeer te voorkomen dat er ijs ontstaat op de buizen. En gebeurt het toch, maak ze dan ijsvrij voordat je begint te klimmen.

3. Gebruik een doorwerktent

Een doorwerktent is een soort overkapping van zeildoek over de steiger. Deze zorgt ervoor dat je uit de wind kunt werken. Ook wordt regen, sneeuw en hagel geweerd. Zo kun je beschut werken en is het niet zo erg als het een buitje doet. Je vindt professionele doorwerktenten van Steigerverkoop.nl.

4. Kleed je goed en veilig

Natuurlijk is warme kleding een must in de winter. Maar zorg wel dat die warme kleding ook veilig is! Gebruik bij voorkeur een dikke stevige werkbroek en een dikke werkjas. Gebruik nooit losse items, zoals een sjaal. Deze kan in apparaten terecht komen of je kunt ergens achter blijven haken. Zorg altijd voor een veilige werksituatie door zo weinig mogelijk losse items te dragen.

5. Houd wat vaker pauze

In de winter kun je verkleumd raken. Als je koud bent kun je minder snel reageren en er gebeuren sneller ongelukken. Zeker als je op een steiger staat is het goed om hier rekening mee te houden. Houd wat vaker pauze en drink dan iets warms. Zorg dat je goed bent opgewarmd in de bouwkeet voordat je weer aan de slag gaat.

6. Maak je goed vast

Op hoge steigers moet je gezekerd werken. Op de bouw zijn de regels duidelijk, maar voor een thuisklusser niet. Zorg zeker in de winter dat je met een veiligheidskabel vast zit aan de steiger. Mocht je ineens uitglijden of struikelen, dan zit je tenminste vast. Dit kan ernstige ongelukken voorkomen, al lijkt het misschien wat kinderachtig.

7. Voorkom teveel zweten

Misschien denk je dat zweten vooral in de zomer een probleem is. Dat heb je mis: in de winter zweet je ongemerkt sneller. Je kleding is afgestemd op je temperatuur als je stilstaat. Ga je aan het werk, dan ga je al snel zweten. Op zich geen probleem, maar je moet wel oppassen met overmatig zweten. Het zweet koelt namelijk sneller af waardoor je onderkoeld kunt raken.

Werken op een steiger brengt altijd veiligheidsrisico’s met zich mee. Misschien ben je bezig met een verbouwing, moet er geschilderd worden of hang je alleen maar je buitenkerstverlichting op. Door van tevoren al maatregelen te nemen, kun je problemen door de kou voorkomen. Zo werk je veilig op een steiger, ook in de koudste maanden. Vergeet niet om naast deze bijzondere tips voor werken in de kou, ook de ‘gewone’ veiligheid op de werkvloer in de gaten te houden.

Related Posts