Home Wonen 4 Tips om je kerstboom te verzorgen en te behouden

4 Tips om je kerstboom te verzorgen en te behouden

Door Marieke
Kerstboom behouden

Afgelopen week heb je in een artikel kunnen lezen welke verschillende kerstbomen er zijn en wat de voor- en de nadelen van elke soort kerstboom zijn. Daarnaast hebben wij je ook tips gegeven waar je op moet letten bij de aanschaf van een kerstboom. Dan heb je de boom uitgezocht die je graag wilt, en wil je er natuurlijk ook lang van genieten zonder dat binnen de kortste keren alle naalden op de grond liggen. Een kerstboom staat immers vaak ongeveer een maand in je huis. In dit artikel lees je tips hoe je je kerstboom het beste kunt verzorgen en behouden zodra je er één in huis hebt.

Tip 1: laat de boom acclimatiseren

Zet je zojuist gekochte boom niet direct in je huiskamer. Een boom moet eerst wennen aan een warmere temperatuur. Laat je boom eerst acclimatiseren en zet het een dagje in de schuur of garage. Dan pas kun je je kerstboom echt naar de woonkamer verhuizen.

Tip 2: zoek de juiste plek

Om uitdroging te voorkomen is het niet verstandig om de boom te dicht bij een warmtebron te plaatsen, zoals een verwarming of open haard, halogeen- of gloeilampen. Verdroging zorgt voor snellere uitval van de naalden. Tocht of direct zonlicht is ook niet goed. Geef de boom een lichte plek in je woonkamer zonder dat er directe zonnestralen op kunnen schijnen.

Tip 3: de juiste pot

Neem een pot die groot genoeg is. Rondom de kluit moet er nog voldoende ruimte zijn om er grond omheen te stoppen. Onderaan de pot moeten ook gaten zitten zodat het te veel aan water makkelijk afgevoerd en opgevangen kan worden. Een binnenpot en een buitenpot is daarom verstandig. Op deze manier kun je ook makkelijker van onder af water geven.

Tip 4: water geven

Een kerstboom heeft veel water nodig in de periode dat hij binnen staat. Als je een kerstboom met kluit hebt, is het belangrijk om de kluit goed vochtig te houden. Ook bij een boom op stam is het belangrijk om flink wat water te geven. Voordat je de boom in de pot plaatst giet je eerst water in de pot. Afhankelijk van de grootte geef je per dag een halve tot 1 liter water.

De boom na kerst in je tuin planten

Met bovenstaande tips is de kans groot dat jouw boom na de kerstdagen er nog picobello uitziet en dat je het zo in je tuin kunt planten. In januari kan het nog steeds flink vriezen, daarom is het verstandig om de boom niet direct in de tuin neer te zetten. Laat ook nu je boom weer acclimatiseren door deze eerst weer een paar dagen in de schuur of garage te zetten. Als het vriest wacht dan nog liever met het planten van de boom in je tuin.

Bedenk voor dat je de boom in de tuin plant hoe groot de boom kan gaan worden. Sommige soorten kerstbomen kunnen ontzettend groot worden en daardoor niet geschikt om in jouw kleine achtertuintje te plaatsen.

Graaf een diep gat in de tuin en zet de boom erin. Gooi er een goede potgrond op. Geef de eerste tijd nog voldoende water. Als je de boom volgende kerst weer in je huis wilt, dan kun je de boom het beste met pot en al in de tuin zetten. Laat de pot er dan ietsje bovenuit steken. Zo trek je de pot er makkelijk weer uit en kun je ‘m in je huis zetten.

Ook is het mogelijk om een kerstboom te adopteren. Je kiest een mooie kerstboom uit en na kerst breng je de boom weer terug naar de kweker. Een jaar later kun je jouw eigen boom weer ophalen. Zo heb je elk jaar je eigen boom in huis staan en daarmee voorkom je mee dat er elk jaar een boom op de brandstapel verdwijnt.

Related Posts