Home Stappenplannen Tips om je buitenlamp met bewegingssensor te installeren

Tips om je buitenlamp met bewegingssensor te installeren

Door Judith
buitenlamp met bewegingssensor zelf installeren

Een lamp met bewegingssensor heeft eigenlijk twee functies. Enerzijds is het natuurlijk ideaal dat je zelf goed kunt zien wat je doet als je buiten moet zijn in het donker. Anderzijds kan het plotselinge licht inbrekers afschrikken en trekt het de aandacht. Het werkt dus ook heel goed als middel tegen inbraak. Dus ben je eruit: je koopt een lamp met bewegingssensor. Zit de bewegingssensor direct op de lamp, dan is het installeren heel eenvoudig. Maar heb je een aparte bewegingssensor, dan moet je even goed kijken hoe je die aansluit. Uiteraard gaan we ervan uit dat je bij het volgen van dit stappenplan om je buitenlamp met bewegingssensor op te hangen, veilig werkt en de stroom uitschakelt terwijl je bezig bent.

Stap 1: haal de draden door de buitenmuur

Je moet natuurlijk de lamp buiten ophangen, maar je hebt wel stroom nodig. Dus moeten er stroomkabels door de buitenmuur worden getrokken. Je boort een scheef gat door de muur. Het gat zit binnen hoger dan buiten. Dit voorkomt dat er regenwater van buiten naar binnen kan lopen door het gaatje. Vervolgens trek je hier de draden van het lichtnet doorheen, dus een bruine, zwarte en geel/groene draad.

Stap 2: installeer een waterdichte muurdoos

Een waterdichte muurdoos dient om draden op elkaar aan te sluiten in een waterdichte omgeving. Dit voorkomt kortsluiting en is altijd handig om te installeren bij de plek waar de draden uit de muur komen. Het liefst doe je dat een klein stukje boven het gat waardoor de draden naar buiten komen, zodat je meteen ook weer lekkage voorkomt.

Stap 3: kies een lamp met bewegingssensor

Koop je een lamp met ingebouwde bewegingssensor, of koop je een losse lamp en bewegingssensor? In het eerste geval is de sensor meestal niet helemaal precies in te stellen. In het laatste geval moet je nagaan of de lamp wel geschikt is voor het gebruik met een sensor. Gelukkig geldt met de moderne LED-buitenlampen dat vrijwel elke lamp kan worden gebruikt met een bewegingssensor.

Lees ook: Houd inbrekers tijdens de donkere wintermaanden buiten!

Stap 4: monteer je lamp

Je begint met de montage van je lamp aan de gevel. Let op de goede hoogte, zodat je optimaal licht krijgt. De lamp kan eventueel ook aan de dakgoot worden gemonteerd, maar het is beter als hij aan de gevel kan worden bevestigd.

Stap 5: monteer je sensor

Monteer de sensor op de buitenmuur. Kies hiervoor een goede plek. Zorg ervoor dat je de sensor ook meteen goed afstelt. Er zijn meestal drie dingen die je kunt instellen op een bewegingssensor: de afstand waarop de sensor werkt (gevoeligheid), de tijd die de lamp actief blijft (vanaf 30 seconden tot een kwartier) en de lichtsterkte waarbij de lamp gaat werken. Deze laatste zorgt ervoor dat de lamp pas gaat werken als het gaat schemeren, zodat hij niet overdag steeds aan- en uit springt. Monteer de sensor op zo’n hoogte dat mensen de sensor wél triggeren, maar dieren als katten of vogels niet.

Stap 6: sluit de lamp aan op de sensor

Je begint door de lamp aan te sluiten op de sensor. De lamp kan drie draden of twee draden hebben. De bruine en de blauwe draad heb je sowieso, de groen/gele is optioneel. Sommige lampen moeten geaard worden, andere zijn voorzien van dubbele isolatie en hoeven niet geaard te worden. De sensor heeft 4 poorten: L, L1, N en aarde. Sluit de bruine draad van de lamp aan op L1, de blauwe draad op N en de geel/bruine draad op aarde.

Stap 7: sluit de sensor aan op de muurdoos

In de muurdoos heb je de bruine, blauwe en geel/groene draden van het lichtnet. De bruine draad sluit je aan op de L-poort van de bewegingssensor. De blauwe draad sluit je aan op de N-poort, waar nu dus twee draden in steken. De geel/bruine draad komt op de aarde-poort, waar ook twee draden in horen als je lamp geaard is. Heeft je lamp geen aarde-draad, dan hoef je natuurlijk niet perse een geel/groene draad vanuit de muurdoos naar de sensor te leggen.

De lamp zou nu goed moeten werken op de bewegingssensor. De sensor zelf zorgt er automatisch voor dat de lamp alleen aanspringt als er beweging wordt waargenomen. Bovendien brandt de lamp alleen gedurende de tijd die je in de sensor hebt ingesteld. Is je sensor overgevoelig en springt hij ook aan bij langslopende katten? Dan kun je een klein deel van de sensor (bijvoorbeeld de onderste rand) afplakken met tape. Zo wordt het gebied verkleint waarin de sensor actief is. Zo heb jij een perfect werkende lamp die aanspringt zodra dat nodig is: als jij licht moet hebben of als een ongenode gast binnen bereik komt.

Lees ook: De voordelen van een buitenkraan
Lees ook: Alles wat je moet weten over buitenverlichting

Related Posts