Home Klustips Rabat: wat is het & wat kan je ermee?

Rabat: wat is het & wat kan je ermee?

Door Judith
Rabat

Als je in de tuin gaat timmeren, kom je rabat hout tegen. Het is namelijk een heel populaire houtsoort voor toepassingen buitenshuis. Soms wordt het ook wel in huis gebruikt, in de vorm van schroten. Maar wat is rabat eigenlijk? En wat kan je ermee?

Waarom kies je rabat?

Rabat is een bekende planken vorm. Het is eigenlijk een manier om planken te zagen. De planken kunnen zo worden samengevoegd dat ze elkaar een beetje overlappen. De naden die er zijn, zijn zo gemaakt dat water automatisch wegstroomt. Dat heeft een groot voordeel: er blijft geen (regen)water in de naden staan, waardoor het hout niet gaat rotten. Een afwerking met rabat is dus veel beter bestand tegen regen dan een afwerking van gewone planken.

Het verschil tussen rabat en Zweeds rabat

Er zijn heel veel verschillende soorten rabat. Er zijn echter maar twee soorten die je heel veel tegenkomt: ‘gewoon’ rabat en Zweeds rabat. Het verschil zit hem vooral in de vorm van de planken. Bij ‘gewoon’ rabat loopt er langs de onderkant van de plank een groef. Aan de bovenkant van de plank loopt een dunne rand die precies in de groef past. Daardoor kun je de planken als het ware op elkaar stapelen. Zweeds rabat heeft een iets andere vorm: het hout loopt schuin af en is aan de bovenkant van de plank smal. Onder aan de plank is een uitsparing, waardoor je de plank op het dunne deel van een andere plank kunt zetten. Het resultaat is een wand van overlappende planken die allemaal iets schuin lopen.

Waar kun je rabat voor gebruiken?

Rabat wordt veel gebruikt bij het maken van gesloten schuttingen. De schutting is door het gebruik van rabat goed bestand tegen water en gaat langer mee. Een andere toepassing is het bekleden van de gevel. Je ziet dan meestal dat er gekozen wordt voor Zweeds rabat. De laatste jaren zie je steeds vaker houtcomposiet rabat, dat gemaakt is van een combinatie van hout en kunststof. Het rabat gaat daardoor nog veel langer mee, want composiet is niet gevoelig voor weersomstandigheden. Je hoeft dit soort rabat ook niet te verven en het behoeft vrijwel geen onderhoud. Je vindt ook prachtig houtcomposiet Zweeds rabat via Woodcomposiet.nl.

De toepassing van rabat in huis

Binnenshuis wordt de toepassing van rabat steeds zeldzamer. Dat komt omdat het eigenlijk vooral werd gebruikt in de vorm van schroten. In moderne woningen zie je die steeds minder vaak voorkomen. Eigenlijk best jammer, want hout isoleert goed en geeft een woning warmte en sfeer. Voor schroten wordt eigenlijk altijd ‘gewoon’ rabat gebruikt en geen Zweeds rabat.

Kies de houtsoort van je rabat

Zoals gezegd is rabat in houtcomposiet. Maar soms is dat niet geschikt voor jouw situatie, bijvoorbeeld als je in een oudere woning woont. Bovendien is dit type rabat ook niet het goedkoopst. Wil jij graag rabat gebruiken, maar kies je niet voor houtcomposiet? Dan zijn er verschillende andere houtsoorten die je kunt kiezen. Het meest gebruikelijk is (Zweeds) rabat van geïmpregneerd vurenhout of douglashout. Maar er zijn ook nog andere soorten, zoals Western Red Cedar of Fraké. Elke houtsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Rabatdelen zijn heel erg praktisch om mee te werken. Je kunt behoorlijk snel een groot oppervlak afdekken met rabat. Bij het kiezen van het juiste rabat is het natuurlijk ook goed om te letten op duurzaamheid. Ga dus bij voorkeur voor hout met het FSC keurmerk. Ga je voor houtcomposiet? Dan is het goed om te weten dat de gebruikte houtvezels ook FSC gecertificeerd zijn. Bovendien is het kunststof dat gebruikt is gerecycled, dus ook dit is een zeer duurzaam product.

Related Posts