Home RuimteBuiten Stappenplan om zelf een schutting maken

Stappenplan om zelf een schutting maken

Door bouwsuper

Een goede afscheiding van je grond die je privacy biedt, is een schutting. Er zijn allerlei soorten, maten en varianten van schuttingen. Je kunt een bedrijf inhuren die een schutting voor je komt plaatsen maar het kan veel goedkoper zijn om een schutting zelf te maken. En het is nog leuker ook. Maar hoe maak je zelf een schutting en wat heb je ervoor nodig? Het onderstaande stappenplan van Woodcomposiet helpt je bij het zelf maken van een schutting.

Stap 1 Oriëntatie

De makkelijkste inspiratiebron is om afbeeldingen te zoeken op internet, aan de hand hiervan bepalen wat voor schutting je wilt.Op Pinterest kun je honderden schutting ideeën opdoen. Dit stappenplan gaat uit van een houten schutting met palen, een betonnen onderrand, en houten planken. Kies je ontwerp en ga daarmee verder aan de slag. Zorg dat je vooraf de juiste gereedschappen hebt georganiseerd. Denk hierbij aan een schroefmachine, afkortzaag, schep, enzovoorts.

Tip: Probeer je schutting samen met je buren uit te voeren. Je kunt de kosten delen en de schutting op de erfgrens plaatsen i.p.v. volledig op je eigen grond.

Stap 2 Materialen bestellen

Als je een ontwerp in je hoofd hebt kun je de palen en planken gaan uitkiezen. Je kunt hiervoor terecht bij de vele houthandels die door het hele land zijn gevestigd maar je kunt ook terecht bij de verschillende webshops. Tijdens deze stap is het belangrijk dat je de afmetingen van de schutting weet en de hoeveelheid palen en eventuele accessoires zoals een schuttingdeur of betonnen onderrand.

Tip: Bespreek de mogelijkheden met de houthandel of met iemand uit je omgeving die al een schutting heeft geplaatst.

Stap 3 Positie bepalen en palen plaatsen

Als je alle materialen binnen hebt is het belangrijk om de exacte positie van de schutting te bepalen. Verdeel de palen gelijkmatig over de afstand, indien je gebruik maakt van schuttingpanelen, moet je uiteraard deze maat aanhouden tussen de palen. Zet de palen diep genoeg in de grond of maak gebruik van de juiste grondankers. Als je een gat om de paal heen dicht gooit, voeg dan water toe. Dit zorgt dat de grond vast om de paal gaat zitten als het water is weggezakt. Gebruik een touwtje om de palen in één lijn te zetten en een waterpas om de palen recht te plaatsen.

Tip: Overleg de positie goed met je buren om ruzie om een erfgrens te voorkomen.

Stap 4 Onderrand

Het is optioneel om een betonnen onderrand te plaatsen. Het voordeel is dat het hout van de schutting niet gaat rotten bij de grond, waar al het vocht en vuil zich ophoopt. Daarnaast ziet het er mooi uit.

Tip: Gebruik een touwtje om de hoogte van de betonnen rand over de hele afstand gelijk te houden.

Stap 5 Panelen of planken plaatsen

Als je gebruik maakt van panelen met een bepaalde maat, is het belangrijk dat de palen met de juiste tussenafstand zijn geplaatst. Schroef vervolgens de panelen tussen de palen. Als je je eigen planken plaatst kun je zelf de tussenafstand tussen de palen beslissen. Het voordeel is dat je meer vrijheid hebt, en je hoeft de palen niet met een exacte tussenafstand te plaatsen. De meest voor de hand liggende manier is om bijvoorbeeld 3 planken verticaal te verdelen en de horizontale planken daarop vast te schroeven, uiteraard kan het ook andersom. Zie het onderstaande voorbeeld

Tip: Gebruik RVS bevestigingsmateriaal om roest te voorkomen.

Stap 6 Behandelen

Afhankelijk van het gekozen hout is het wellicht nodig of beter om het hout te behandelen. Er zijn veel manieren en methoden. De meest eenvoudige manier is zelf je hout te beitsen.

Tip: Douglas of Lariks hout hoeft niet perse behandeld te worden.

Als zie je er tegenop om zelf te beginnen aan het plaatsen van een schutting, met deze informatie kun je zelf beoordelen om het toch te doen. Het bespaart je aanzienlijk geld en het is leuk om te doen. Succes!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.