Als je op zoek gaat naar een nieuwe laminaatvloer, kom je ineens tot de ontdekking dat er heel wat soorten laminaat zijn. Dus voordat je je laminaat gaat leggen, zul je eerst op zoek moeten naar jouw ideale vloer. Zo zijn er dikkere en dunnere varianten, is er natuurlijk verschil in kleur, maar is er ook verschil in de toplaag en het materiaal. Wij zetten alle soorten laminaat op een rij, zodat je sneller kunt beslissen welk soort laminaat het beste bij jou past!
In dit artikel:
Gebruikstype
Het belangrijkste kenmerk van laminaat is het gebruikstype. Dit heeft te maken met de combinatie van de dikte van het laminaat en de toplaag. Er zijn verschillende gebruikstypen:
- Intensief commercieel gebruik. Dit is bedoeld voor grote kantoorpanden en winkels, dus hoewel de kwaliteit fantastisch is heb je dat thuis niet echt nodig.
- Intensief woongebruik. Zeer geschikt voor ruimtes waar veel gebruik van wordt gemaakt. Met name de woonkamer en veelgebruikte slaapkamers hebben dit soort laminaat nodig.
- Overig. Vrijwel alle andere gebruikstypen zijn alleen bedoeld voor licht gebruik. Dit is bijvoorbeeld handig als je een goedkope vloer in je hobbykamer of op zolder wilt leggen. De dikte van deze vloeren is meestal maar 6 mm.
Dikte van het laminaat
De dikte van het laminaat zegt iets over het gebruik ervan. De dikte is samen met de toplaag bepalend voor het gebruik van de vloer. Normaal gesproken kun je ervan uit gaan dat een dikkere vloer intensiever gebruikt kan worden. Dit hangt ook (deels) af van de prijs van het product. Vind je een heel goedkope dikke laminaatvloer, dan is de kans groot dat de kwaliteit slecht is. De minimale dikte van laminaat is 6 mm, maar voor vloeren die veel gebruikt worden (woonkamer, slaapkamer, hal) is een dikte van 7 mm een stuk verstandiger.
Toplaag
De toplaag van de vloer bepaalt of de vloer wel of niet intensief gebruikt kan worden. Je kunt helaas zelf niet zien welke toplaag er is gebruikt en dit staat ook niet vermeld bij het laminaat. Wel staat soms in de beschrijving iets over de toplaag. Maar dit zijn meestal verkooppraatjes die soms wel en soms niet stroken met de waarheid. Wel kun je er van uit gaan dat duur laminaat een goede toplaag heeft. Maar er zijn ook diverse goedkopere laminaatsoorten die een prima toplaag hebben…
Wel of geen V-groef
De V-groef van laminaat heeft niets te maken met kwaliteit. Zowel goedkope als dure vloeren hebben soms wel en soms geen V-groeven. De groeven zijn de ‘randen’ die je ziet als het laminaat is gelegd. Laminaat zonder V-groef is een compleet gladde vloer, waarbij de vloerdelen naadloos tegen elkaar liggen. Laminaat met V-groef heeft in de lengte groeven tussen de laminaatdelen, zoals je op de afbeelding ziet. Daardoor krijg je een heel ander effect van je vloer.
Geschikt voor vloerverwarming
De meeste soorten laminaat zijn goed bestand tegen vloerverwarming. Dat geldt echter niet voor allemaal, dus staat het er vrijwel altijd netjes bij vermeld. Het is wel altijd goed om na te vragen hoe het leggen van het laminaat moet als er vloerverwarming is. Niet elke onderlaag is dan even geschikt – sommige hebben een sterk isolerende werking en zouden de warmte van de vloerverwarming tegen houden.
Keurmerken
Er zijn verschillende keurmerken voor laminaat. De twee meest voorkomende zijn PEFC en FSC. Beide zijn keurmerken van duurzame houtbouw. Het is lastig om de verschillen tussen de twee keurmerken uit te leggen. Ze werken namelijk beide op een heel andere manier, maar proberen beide wel hetzelfde doel te bereiken: zoveel mogelijk duurzame houtproducten die het milieu zo weinig mogelijk schaden.
Het kiezen van nieuw laminaat wordt soms lastig gemaakt door de enorme verscheidenheid aan kenmerken die het heeft. Misschien is het je opgevallen dat we allerlei punten hebben behandeld, maar niets hebben gezegd over de kleur van de vloer. Dat komt vooral omdat dit afhankelijk is van persoonlijke smaak. De kleur van het laminaat heeft helemaal niets te maken met de kwaliteit ervan. In elke kwaliteitssoort zijn heel veel kleuren verkrijgbaar. Je kijkt dus eigenlijk het eerst naar al de hier genoemde kenmerken, voordat je gaat kijken naar een mooie kleur. Zo vind je op de gemakkelijkste manier een goede laminaatvloer die aan jouw eisen voldoet.