Home Klustips Tips voor het onderhoud van een pelletkachel

Tips voor het onderhoud van een pelletkachel

Door Judith

Pelletkachels zijn de nieuwste trend op het gebied van verwarming. Dat komt omdat ze bijzonder milieuvriendelijk zijn, goedkoop om te stoken en goed aan te sluiten op de CV. Daardoor kun je op de lange termijn geld besparen met een pelletkachel en je gebruikt geen fossiele brandstoffen. Maar zoals elk apparaat heeft ook een pelletkachel regelmatig onderhoud nodig. Daar hoef je in principe niet telkens een professional voor in te schakelen: de meeste dingen kun je prima zelf doen als je een beetje handig bent en weet hoe een pelletkachel werkt.

1. As verwijderen

Verwijder elke drie dagen de as uit de asla wanneer je de kachel in gebruik hebt. Het is mogelijk om langer te wachten, maar dat zorgt voor meer stof in het systeem, wat uiteindelijk niet goed is. Als het goed is geven de pellets maar weinig as bij het verbranden: ze branden bijzonder efficiënt.

2. Schoonmaken

Maak de kachel in het gebruiksseizoen elke week helemaal schoon. Poets de binnenkant uit met een vochtige doek en maak ook het raampje goed schoon. Is het raampje telkens helemaal zwart, dan is de kans groot dat je de temperatuur te laag hebt staan waardoor de pellets niet voldoende verbranden.

3. Inspecteren

Loop regelmatig alle naden en afdichtingen langs. Controleer of het systeem nog steeds gesloten is en of er geen roest of lekkage is gevormd. Ook als de kachel lawaai gaat maken en gaat knetteren is het goed om dit te controleren, want vaak is er dan iets mis met de ventilatie.

4. Afvoer verschonen

Maak elk seizoen de afvoer een keer volledig schoon. Doe dit zorgvuldig, zodat de lucht altijd goed weg kan stromen. Anders krijg je rook of vervuilde lucht in huis! De afvoer kun je eenvoudig uitborstelen. Terwijl je dit doet, kun je meteen controleren of de ventilatie nog goed werkt en of er geen lekkage is.

5. Goede pellets regelen

Onderdeel van goed onderhoud van de kachel is het zorgen voor goede pellets. Niet alle houtpellets zijn namelijk hetzelfde. Wanneer je kiest voor goede pellets is de verbranding beter en wordt er minder stof gevormd. Zo krijg je minder snel problemen met je kachel. De pellets van Toppellets zijn bijzonder geschikt en zijn afkomstig uit duurzame houtbouw.

6. Wat als de kachel niet goed werkt?

Als de kachel niet goed werkt, kan dat verschillende oorzaken hebben. In de handleiding staat als het goed is een lijstje met veel voorkomende problemen en mogelijke oplossingen. Meestal is dit de oorzaak:

  • De luchttoevoer is teveel of te weinig
  • De hoeveelheid toegevoerde pellets is teveel of te weinig
  • De temperatuur staat te laag of te hoog ingesteld

Vaak kun je een probleem oplossen door hier veranderingen in te proberen. Zo komt het vaak voor dat de kachel moeilijk ontsteekt omdat er te weinig lucht wordt aangevoerd. Het experimenteren met verschillende standen en combinaties is sowieso altijd verstandig als je de kachel nog maar net hebt, want de ideale instellingen bepaal je zelf. Ze verschillen ook per kachel, dus algemene tips zijn hier niet zo handig voor. Lukt het je zelf niet om het probleem op te lossen, dan kun je altijd nog een professional laten komen.

Related Posts