Home Wonen Katten uit je tuin verjagen. Zo doe je dat!

Katten uit je tuin verjagen. Zo doe je dat!

Door Marieke
Katten

Of je nu zelf katten hebt of niet. Andermans katten in jouw tuin is vaak niet iets waar je op zit te wachten en kan tot grote ergernis leiden. Katten in jouw tuin staat in de top 10 van dingen waar mensen zich aan ergeren. Hoe een kattenliefhebber je ook bent; dat poeslief je planten vernielt en mooie vogeltjes wegjaagt of zelfs opeet is niet fijn. En dan niet te vergeten de enorme stank van de uitwerpselen van het beestje. Katten graven vaak een kuiltje in de aarde en woelen dan de aarde hierbij los. Als ze je bloemperken, gazon of moestuin omspitten kan dat voor jou de nodige frustraties opleveren. En dat niet alleen.

Als katten in jouw moestuin hun ontlasting achterlaten, kan het zelfs ziektes overdragen omdat jij met je handen in diezelfde moestuin werkt. Hetzelfde geldt voor een zandbak in de tuin. Ook dan is het oppassen geblazen, een zandbak is eveneens een favoriete plek voor de kat om zijn behoefte in te doen. Niet fijn als kleine kindjes met hun handen in het zand spelen en vervolgens diezelfde handjes in hun mond stoppen.

Er zijn een aantal methodes om katten uit jouw tuin te houden. In dit artikelen noemen we een aantal tips om de katten op afstand te houden. En hopelijk is hiermee de overlast dan snel voorbij zodat jij weer optimaal kunt genieten van je tuin.

Planten

Je kunt meer planten – bodembedekkers – in je tuin zetten zodat de bodem volledig dichtgroeit. Er is dan voor de kat geen plaats meer om in de grond te woelen. Bovendien zijn er een aantal planten waar de kat een hekel aan heeft en daardoor wegblijven uit de tuin. Denk hierbij aan planten die een citroengeur verspreiden zoals een ooievaarsbek, vuurwerkplant of citroenverbana, en lavendel vinden ze ook niet prettig.

Let wel op dat er ook planten zijn die juist katten aantrekken, zoals wild kattenkruid, zachte grassoorten, kattengras, steenanjer en schildzaad.

Kattenschrik

Je kunt ook het product “kattenschrik” gebruiken. Kattenschrik zijn strooikorrels die ontzettend stinken. Je strooit de korrels op plekken waar de katten veel komen en de onaangename geur zullen de katten van die plek weghouden.

Daarnaast heb je ook nog apparaten die een hoog geluid produceren die katten niet prettig vinden. De piep is voor mensen niet te horen, maar het schrikt de kat wel af. Het is echter niet schadelijk voor de kat.

Huis- tuin- en keukenmiddeltjes om katten te verjagen

Katten zijn gewoontedieren en doen hun behoefte vaak op dezelfde plek. Heb je zo’n plek in de tuin dan kun je ook de volgende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes proberen.

  • Strooi peper op de plek waar de kat steeds weer zijn behoefte doet.
  • Katten houden niet van citroengeur, leg citroenschillen tussen de planten of op de plek waar ze de tuin binnenkomen.
  • Strooi koffieprut op de plek waar de kat loopt. Als de koffieprut tussen zijn pootjes komt wordt het als onaangenaam ervaren tijdens het schoonlikken.
  • Cacaodoppen of houtsnippers als bodembedekker gebruiken, en je hebt een natuurlijke kattenverjager.
  • Een stuk gaas in de grond leggen. Doordat de kat eerst een kuiltje graaft, zal hij nu eerst zijn pootjes bezeren door het gaas.
  • Als je water gooit naar de kat, zal hij ook snel je tuin verlaten.

Ga naar het baasje

Als je weet wie de eigenaar van de kat is, kun je ook contact met diegene zoeken. Bespreek netjes jouw probleem met de kat en probeer samen tot een oplossing te komen. Deel eventueel de kosten van de producten of materialen die je moet aanschaffen op de kat uit jouw tuin weg te houden.

Related Posts