Home Wonen Je tv ophangen; hier moet je op letten

Je tv ophangen; hier moet je op letten

Door Marieke
tv-beugel

Ken je ze nog? Van die grote tv’s met zo’n enorme bult aan de achterkant. Je zette deze tv in de kast en als je niet keek konden de deurtjes van de kast dicht. Tegenwoordig zijn de tv’s groter dan toen als je het hebt over de oppervlakte van de tv, maar die enorme bult aan de achterkant is weg. En dat biedt meer mogelijkheden in je woonkamer of slaapkamer. Een tv is niet meer zo’n sta-in-de-weg als in het verleden en je tv aan de muur hangen is nu één van de mogelijkheden om nog meer ruimte te creëren. In dit artikel beschrijven we een aantal aspecten waar je op moet letten als je tv-beugel aan de muur bevestigd. En noemen we ook de voordelen van zo’n beugel.

Drie belangrijke aspecten voor een optimale kijkbeleving

Er zijn drie belangrijke aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een tv en wanneer je een tv gaat ophangen. De drie aspecten zijn hoogte, afstand en kijkhoek.

Hoogte

In de eerste plaats is dat de hoogte. Er bestaan duidelijke richtlijnen als het gaat om de hoogte van een tv. Het bovenste 1/3 gedeelte van het tv-scherm moet op jouw ooghoogte zijn. En dat is natuurlijk geheel afhankelijk van hoe lang je bent, de hoogte van je bank en hoe je op de bank ligt of zit. Het bepalen van de hoogte is vooral belangrijk als je een vaste beugel kiest, die je niet kunt draaien of kantelen.

Afstand

Ook voor de afstand tussen de bank en de muur bestaan duidelijke richtlijnen. Als je te ver van een te kleine tv afzit, ga je turen en kun je de ondertiteling niet lezen. Dat is weer niet goed voor je ogen. Een te grote tv is ook niet prettig. Je kunt het beste eerst uitrekenen wat de afstand tussen jou en de tv is en aan de hand van die afstand een tv kopen.

Er is een rekensommetje om de juiste maat tv te bepalen:

  1. Meet de afstand vanaf de plek waar je het meest zit, tot aan de muur waar de tv komt te hangen.
  2. Dit getal deel je door 2,5 als je kiest voor een Full HD tv, en door 1,5 als je kiest voor een Ultra HD tv.
  3. De uitkomst van dit getal geeft het schermdiagonaal in centimeters aan.
  4. Dit getal ga je omrekenen in Inch. De uitkomst van stap 2 deel je door 2,54.
  5. Nu kun je een tv uitzoeken die het dichtst in de buurt van dit schermdiagonaal ligt.

Kijkhoek

De laatste factor dit van invloed is, is de kijkhoek. De kijkhoek is de maximale hoek van waaruit je het scherm kunt zien zonder dat het zijn helderheid en contrast verliest. Bij tv’s met een kleine kijkhoek kun je er het beste recht voor zitten, maar er is doorgaans maar één plek recht voor de tv. Vervelend als je met meerdere mensen tv wilt kijken. Let hierop bij de aanschaf van een tv.

Dé oplossing; een tv-beugel

Als je met meerdere mensen in een huishouden woont, of je kijkt regelmatig met een groep vrienden naar een spannende film, dan is de kijkhoek, hoogte en afstand wat lastiger te bepalen. Niet iedereen is even lang en niet iedereen kan op de ene felbegeerde allerbeste plek voor de tv zitten.

Een tv-beugel is daarom handige oplossing. Je bespaart niet alleen ruimte, het ziet er ook stijlvol uit. En je kunt de tv altijd in de gewenste hoek draaien, zodat iedereen een optimale kijkbeleving heeft.

Vogel’s is dé specialist als het gaat om bevestigings- en ophangsystemen voor audiovisuele en multimedia apparatuur. Vogel’s biedt een zeer ruim assortiment aan verschillende tv-beugels voor elk merk en elk type tv. Aan de hand van handige filters kun je snel en eenvoudig bepalen welke tv-beugel je het beste in jouw huis kunt ophangen voor de meest optimale kijkbeleving.

De voordelen van een tv-beugel

Als je gebruik maakt van een tv-beugel die je aan de muur bevestigd, dan biedt dat vele voordelen ten opzichte van een tv die op een kast staat.

  1. Doordat je tv ophangt, bespaar je enorm veel ruimte in je woon- of slaapkamer. Er is geen kast meer nodig waar je je tv op zet. Die ruimte kun je nu gebruiken voor speelgoed, andere meubels of accessoires.
  2. Een ander groot voordeel van een tv-beugel is dat je deze kunt draaien. Het is het beste als je recht voor de tv zit, maar jij wilt wel eens in de andere hoek van de bank zitten. Of tv kijken als jij in de keuken staat te koken. Met een beugel kun jij de tv zo draaien dat je vanuit elke plek in de kamer de tv goed kunt zien.
  3. Daarnaast kun je een beugel ook kantelen zodat de tv op ooghoogte hangt. Een scherm op ooghoogte is het beste voor een optimale kijkbeleving. Zo kan de beugel lager gezet worden wanneer je kinderen kijken. En weer hoger gekanteld worden wanneer jij na een drukke dag op de bank ploft.

Maak jij al gebruik van een tv-beugel?

Related Posts