Home RuimteTuin Schaduw creëren in je tuin: tips en ideeën

Schaduw creëren in je tuin: tips en ideeën

Door Joanne

Op zonnige dagen wil je natuurlijk heerlijk buiten zitten en genieten van de tuin. Een aangename plek met schaduw is dan een echte must. Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren in je achtertuin. Ben je benieuwd naar alle opties? Lees dan zeker even verder!

Plant een grote boom

Een grote boom in de tuin kan al voor een hele fijne schaduwplek zorgen. Het voordeel is dat dit een natuurlijke oplossing is en dat het er prachtig uitziet. Jammer genoeg kan het aanschaffen van een grote boom vrij duur zijn en is het niet zo geschikt voor kleine tuinen. Een andere optie is om een pergola te laten begroeien met een mooie klimplant. Zo creëer je nog steeds die natuurlijke look en krijg je meer schaduw.

Koop een stevige parasol

Een parasol is een eenvoudige manier om schaduw te krijgen in de tuin. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei formaten en voor elk budget. Kies voor een stijlvolle zweefparasol als je de tuin een luxe touch wilt geven. In een achtertuin waar veel wind staat kun je beter kiezen voor een stevige parasol met een zware voet.

Hang een schaduwdoek op

Een schaduwdoek kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen in de winkel. Het is een stevig en waterdicht doek dat je op verschillende manieren kunt bevestigen. Maak het vast met een paar haken, sterke touwen of aan een speciaal frame.

Zet een paviljoen of partytent neer

Een paviljoen of partytent gebruik je vooral voor een speciale gelegenheid. Het is bijvoorbeeld handig voor een tuinfeestje, een buurtbarbecue of een familiedag. Er zijn ook extra stevige varianten die je prima een paar dagen of weken kunt laten staan. Let op: bij harde wind of extreme weersomstandigheden kun je een paviljoen of partytent beter afbreken en opbergen.

Bouw een overkapping

Met een overkapping in de tuin kun je het hele jaar door genieten van de natuur. Je zit er droog, in de schaduw en vaak ook uit de wind. Als je kiest voor een overkapping met een glazen dak kan de zon er natuurlijk nog wel doorheen schijnen. Dit kun je voorkomen met een goede onderzonwering. Dit is een speciaal zonweringsdoek dat het zonlicht reflecteert en de warmte tegenhoudt.

Plaats een veranda zonwering

Ook voor de veranda kun je handige zonwering kopen. Er zijn zelfs elektrische veranda zonwering systemen verkrijgbaar die je kunt besturen met een afstandsbediening. Dat is pas echt genieten!

Related Posts