Home Wonen Kozijnen inspiratie: Soorten ramen

Kozijnen inspiratie: Soorten ramen

Door bouwsuper
Kozijnen

Veel mensen staan er niet bij de stil, maar de jouw ramen hebben veel invloed op de uitstraling van je huis. Je wil daarom graag een soort raam en kozijn dat aansluit bij de uitstraling van jouw woning. Nu komen ramen en deuren in allerlei soorten maten en materialen, maar welke soorten zijn er nou precies en waar kun je uit kiezen ? Wij hebben de soorten ramen voor je op een rijtje gezet.

Soorten ramen

Als het gaat om raamkozijnen dan zijn er in hoofdlijnen de volgende soorten waar je uit kan kiezen:

  • Vast glas
  • Draairamen
  • Draaikiepramen
  • Uitzetramen
  • Stolpramen
  • Schuiframen

Vast glas

De naam zegt het al. Het glas zit vast in het kozijn. Vast glas ramen hebben geen bewegende delen en kunnen niet geopend worden. Dit maakt ze erg stevig en inbraakveilig. Vanwege de veiligheid kiezen veel mensen om vast kozijnen te gebruiken voor de beneden verdieping, omdat er geen draaiende delen zijn is een vast glas kozijn prijstechnisch gezien ook aantrekkelijk.

Draairamen

Draairamen zijn ramen die je op kunt zetten naar binnen of naar buiten. Het systeem is hetzelfde als bij een deur. Een draairaam opent in bijna alle gevallen naar buiten toe. Draait het raam naar binnen? Dan wordt er ook wel gesproken van stolpramen. Een draairaam is goed te combineren met een bovenlicht en vak met vast glas wat ze populair maakt voor bovenverdiepingen.

Soorten ramen en kozijnen

Draaikiepramen

Draaikiepramen zijn ramen die zowel kunnen draaien als kunnen kiepen, ook wel vallen. Je kunt een draaikiepraam net als een draairaam open zetten. Een draaikiepraam valt altijd naar binnen. Het grootste voordeel hiervan is dat regen niet naar binnen kan komen. Je kunt het raam open laten staan voor ventilatie zonder het hele raam open te hoeven zetten en zonder dat er regen binnen komt, handig toch? Een draaikiepraam is goed te combineren met een vak met vast glas en/of nog een draaikiepraam.

Draaikiepramen worden gebruikt in veel verschillende situaties en zijn erg populair.

Uitzetramen

Een uitzetraam is een raam die je aan de onderzijde open kan zetten. Een uitzetraam wordt vaak gebruikt voor badkamers en wc’s. Als het gaat om een klein raam spreken we ook wel van een klepraam.

Schuiframen

Schuiframen worden veel gebruikt in steden en authentieke panden vanwege de uitstraling. Een schuifraam kan openschuiven van onder naar boven of, zoals bij een schuifpui, zijwaarts openschuiven.

 Stolpramen

Een stolpraam is geen apart soort raam, maar het gaat om de manier hoe de ramen in elkaar zitten. Bij een stolpraam zijn geen tussenstijlen toegepast, zoals bij bijvoorbeeld openslaande tuindeuren. Je kunt hierdoor een groot open geheel maken.

Welk soort raam kies jij?

Je weet nu precies welke soorten ramen er bestaan. Naast de soorten ramen heb je nog veel meer keuzes die je kan maken. Denk bijvoorbeeld aan de kleur, het materiaal, type glas en meer. Door de vele opties kun je de uitstraling perfect afstemmen op jouw huis. Waar kies jij voor en wat past er bij jouw woning?

Wil je kosten berekenen voor jouw kozijn of wil je kozijnen bestellen? Kijk dan eens bij Toelevering Online. Hier kun je gemakkelijk een kozijn samenstellen en je krijgt direct de kosten te zien.

Related Posts