Home Wonen Huis voorbereiden op extreem weer

Huis voorbereiden op extreem weer

Door Joanne

Is er extreem weer op komst? Dan wil je je natuurlijk goed voorbereiden om zo min mogelijk schade op te lopen. In Nederland komen stormen, flinke hoosbuien en zware regenval steeds vaker voor. Het is dus ook niet overbodig om nu alvast wat informatie te lezen over de juiste voorbereidingen. Hieronder geven we 6 praktische tips.

Sluit een goede verzekering af

Om te beginnen is het al een fijn gevoel als je een goede inboedelverzekering hebt. Mocht er door storm, hevige regenval of blikseminslag schade ontstaan, dan weet je dat de spullen vergoed kunnen worden. Vaak is het ook mogelijk om beschadigde spullen te laten repareren of vervangen in overleg met de verzekeraar. Een inboedelverzekering dekt daarnaast ook schade door brand en inbraak. Het is dus eigenlijk onmisbaar! Omdat de exacte voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen, is het altijd verstandig om verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dan kun je meteen zien wat qua dekking en prijs het beste past bij jouw situatie.

Laat geen losse spullen liggen op en rond je huis

Bij extreem weer blijft er weinig op zijn plaats liggen. Probeer daarom alles om je huis op tijd op te ruimen en vast te zetten. Denk aan tuinmeubels, plantenpotten, speelgoed en fietsen. Ook een paar losse dakpannen kunnen tijdens een storm gevaarlijk worden. Check daarom regelmatig of alles nog goed vast zit. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor je omgeving.

Sluit alle deuren, ramen en luiken

Deuren en ramen sluiten is vrij voor de hand liggend. Toch zijn er altijd een paar punten die je over het hoofd kunt zien. Heb je bijvoorbeeld luiken? Dan moet je deze goed dichtmaken. Hetzelfde geldt voor een schuurdeur en garage. Sluit eventueel ook de luchtroosters in je huis om waterschade te voorkomen.

Haal de zonwering omhoog

Is er storm op komst na een heerlijke zonnige dag? Haal dan zo snel mogelijk de zonwering omhoog. Dit vangt veel wind en kan zo van de muur gerukt worden. Uiteraard moet je een parasol of schaduwdoek ook meteen opbergen.

Maak dakgoten schoon en koppel de regenpijp los

Zorg ervoor dat de regen goed weg kan stromen. Dit gaat het beste als je de dakgoten goed schoon houdt en niet de hele tuin laat bestraten. Koop daarnaast speciale ontlastkleppen voor de regenpijp. Heb je hier nog niet aan gedacht en is de harde regenbui al begonnen? Dan kun je ook de regenpijp loskoppelen als het water niet weg kan via het riool.

Haal stekkers uit het stopcontact

Dreigt het ook flink te gaan onweren? Haal dan zo veel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Hoewel de kans op een blikseminslag niet heel groot is, kun je de schade beter voorkomen.

Related Posts