Home RuimteTuin 6 tips voor een gezellige en sfeervolle wintertuin

6 tips voor een gezellige en sfeervolle wintertuin

Door Marieke
Wintertuin

Als de zomer voorbij is, wordt het tijd om de tuin zo langzaam aan winterklaar te maken. Je zet bloempotten die niet tegen vorst kunnen binnen, de kussens van je loungeset breng je naar zolder. Je maait het gras nog één keer, en zet de tuinstoelen in de schuur. Als je klaar bent, ga je naar binnen, sluit je de achterdeur om vervolgens lange tijd nauwelijks meer in je tuin te komen. Ho, stop. Wist je dat je ook in de winter veel plezier kunt hebben van je tuin? Met deze 6 tips maak jij van jouw tuin een gezellige en sfeervolle wintertuin en kun je ook in de winter lange tijd buiten zitten.

Tip 1: Creëer een loungeplek

Als je in de winter buiten wilt zitten, dan is een overkapping aan te raden. Heb je er nog geen in de tuin, overweeg dan of je een plekje kunt vinden voor een overkapping, een veranda, of een stevige partytent. Zo zit je lekker beschut tegen de wind en word je niet nat als er ineens regen of sneeuw uit de lucht komt vallen. Heb je een overkapping gecreëerd? Daar hoort natuurlijk een heerlijke loungebank of loungestoelen bij. Daarmee maak je een gezellig en warm plekje waar je even lekker kunt relaxen.

Tip 2: Accessoires

Terrasoverkapping. Check. Loungebank. Check. Maak van dit plekje een gezellig huisje door vrolijk gekleurde kussen op de banken en stoelen te leggen, door tuinposters aan de wanden te spijkeren en door een warm dekentje over de bank te draperen. Lantaarns, kaarsen en sfeerlichten zorgen voor nog meer sfeer in je winterhuisje. Denk ook goed na over verlichting. In de winter is het al snel donker en je wilt natuurlijk wel iets kunnen zien.

Tip 3: Verwarming

Als je buiten bent wil je het natuurlijk wel aangenaam warm hebben. Het dekentje ligt al klaar op de bank, maar toch kun je het nog steeds behoorlijk koud hebben. Denk er dan eens over na om terrasverwarming of een vuurtafel aan te schaffen. Wat ook een mogelijkheid is, is om bijvoorbeeld een vuurkorf aan te schaffen, alleen mag je een houtgestookt vuurtje nooit onder een overkapping laten branden. Bekijk wat heaters betreft goed naar de mogelijkheden en zet de voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje en kies wat het beste bij je past.

Enne … Schaf eens van die heerlijke, warme pantoffels aan met een harde zool waar je ook buiten mee kunt lopen. Zo ben je ook nog eens verzekerd van warme voeten.

Tip 4: Vrolijke winterplanten

Denk ook aan de tuin zelf en de planten die je in je tuin hebt. Om je tuin een vrolijk geheel te laten zijn, kun je kiezen voor winterplanten. Lees dit artikel eens, daarin vind je een lijst met 10 winterbloeiers die je tuin opvrolijken.

Tip 5: Denk aan de vogeltjes

Dieren brengen gezelligheid in je tuin. Voor veel vogeltjes is de winter een koude en barre periode, voedsel is schaars en ze hebben beschutting nodig. Help de vogeltjes een handje door bijvoorbeeld pindaslingers in je wintertuin te hangen of andere dingen die de vogeltjes lekker vinden.

Tip 6: Een gezellige winterbarbecue

Is je tuin ook in de winter helemaal gezellig, warm en sfeervol? Organiseer dan eens een gezellige winterbarbecue voor al je familie, vrienden en buren. Heerlijk stukje vlees. Een lekker glaasje glühwein en sluit af met een warme kop chocomelk met slagroom en het roosteren van marshmallows in het vuur! Zeker weten dat jullie allemaal zullen genieten in je prachtige wintertuin.

 

Related Posts