Home Klustips Alles wat je moet weten over de LED bouwlamp op accu

Alles wat je moet weten over de LED bouwlamp op accu

Door Marieke
LED-bouwlamp

Wanneer je als vakman je werk goed wilt uitvoeren, en vooral op donkere dagen of wellicht ook in de avonden, dan is het heel belangrijk dat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Een bouwlamp is op zo’n moment onmisbaar. Vele tientallen jaren is er gebruik gemaakt van halogeenlampen. Het nadeel daarvan is dat een halogeenlamp ontzettend veel energie verbruikt. Gelukkig zijn er tegenwoordig oplossingen die veel energiezuiniger zijn, bijvoorbeeld de LED-bouwlamp. Maar het kiezen van de juiste LED-bouwlamp roept veel vragen op. In dit artikel zetten wij een aantal voordelen van een LED-bouwlamp op accu voor je op een rijtje.

Lichtopbrengst

Vroeger was het zo dat je voor het bepalen van de lichtopbrengst je naar het aantal Watt moest kijken. Hoe meer Watt op een lamp stond vermeld, hoe hoger de lichtopbrengst was. Maar dat was vroeg, want het aantal Watt is helemaal niet relevant voor de lichtopbrengst van LED-verlichting. De lichtopbrengst wordt niet meer bepaald door het aantal Watt, maar wordt in Lumen uitgedrukt. Het aantal Watt geeft alleen nog het stroomverbruik aan.

Het aantal lumen zegt iets over de totale hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. De lichtopbrengst dus.

De voordelen van een LED-bouwlamp

Een bouwlamp op LED-verlichting heeft ontzettend veel voordelen. We zetten er een aantal op een rijtje:

  • De efficiëntie van een LED-lamp is groter dan bij bijvoorbeeld een halogeenlamp. Een lamp met een lagere wattage kan evenveel lumen opwekken.
  • Een LED-lamp verbruikt minder stroom en dat scheelt enorm veel kosten.
  • De LED bouwlampen op accu zijn ook te gebruiken op plekken zonder stroom.
  • De bouwlamp op accu is makkelijk in de auto op te laden met een 12v adapter.
  • LED-verlichting heeft een heldere lichtkleur voor kleurechtheid
  • Dankzij de waterdichte behuizing is het ook te gebruiken in natte omgevingen
  • Een bouwlamp is makkelijk te verplaatsen en overal neer te zetten dankzij de voet/frame.
  • Een LED-lamp wordt niet heet, je zult er niet je handen aan branden
  • LED-verlichting geeft meteen volledig licht als je de lamp aanzetten, een opwarmtijd is er niet.
  • Een LED-bouwlamp op accu gaat jaren langer mee

Besparing

Je bent al in bezit van een halogeenbouwlamp, maar je twijfelt er nog steeds aan of je deze inruilt voor de LED-bouwlamp op accu. Een nieuwe bouwlamp aanschaffen gaat je immers geld kosten. Bedenk dan dat de aanschafprijs ruimschoots gecompenseerd wordt door de flinke besparing op je stroomrekening. Het gebruik van een LED-lamp kan tot wel 90% zuiniger zijn dan een andere bouwlamp. Daar doe je niet alleen het milieu een heel groot plezier mee, maar ook je portemonnee. Daarnaast gaat een LED-bouwlamp vele jaren langer meer en ook dat ga je terugzien in je portemonnee.

Lichtkleur

De lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin; hoe lager het getal, hoe warmer het licht. De bouwlampen op accu worden meestal geleverd met een witte lichtkleur, zo tussen 4500 en 6000 Kelvin. Dit witte licht is helder en zorgt ervoor dat de kleuren goed tot zijn recht komen. Dat kan heel belangrijk zijn bij het schilderen, of bij het opmeten van voorwerpen.

Statief

Je werkt op hoogte en een bouwlamp die je vanaf de grond belicht is het niet helemaal. Ook daar is aan gedacht. Plaats de bouwlamp op een statief en daarmee kun je de bouwlamp op een hoogte van meer dan 1 meter plaatsen. Dat gaat eenvoudig, snel en bovendien is de statief inklapbaar dat je die overal mee naartoe kun nemen en het ook makkelijk kunt opbergen.

En daarmee is de LED-bouwlamp op accu dé perfecte bouwlamp, zodat jij je werk perfect kunt uitvoeren. 

LEESTIP: LED-verlichting

Related Posts