Home Klustips Het belang van goede verlichting in de bouw

Het belang van goede verlichting in de bouw

Door Judith

Als je in de bouw werkt, zijn veel dingen belangrijk. Je moet letten op veiligheid, je moet comfortabel kunnen werken en goede materialen hebben. Maar heb je ook al eens gedacht aan goede verlichting? De verlichting op de bouw is misschien nog wel het belangrijkst. Want zonder goede verlichting kun je niet goed werken en klussen.

Verlichting voor de veiligheid

Goede verlichting op de bouw is in de eerste plaats belangrijk voor de veiligheid. Je moet kunnen zien waar je mee bezig bent. Maar je moet ook kunnen zien waar je loopt. Veel onnodige ongelukken gebeuren in ruimtes die niet voldoende verlicht zijn. Of het nu gaat om thuisklussen of om een bouwplaats: alle plekken waar mensen moeten werken, moeten goed genoeg verlicht zijn. Dat kan je doen met tijdelijke vaste verlichting, maar vaak is het handiger om te werken met losse verlichting die je kunt verplaatsen. Een LED bouwlamp is bijvoorbeeld heel praktisch om een ruimte efficiënt te verlichten.

Goede verlichting voor net werk

Als je iets precies recht wilt ophangen, moet je goed kunnen zien wat je doet. En dat geldt eigenlijk voor de meeste klussen. Zie je niet goed wat je doet, dan wordt het resultaat vaak slordiger. Je ziet dan pas als er goede verlichting is wat er mis is gegaan. Zonde van het werk en bovendien ook erg onpraktisch. Goede verlichting is dus zeker belangrijk als je aan het werk bent, want dan wordt je werk een stuk netter uitgevoerd.

Schilderen met de juiste verlichting

Heb je te maken met schilderwerk, bijvoorbeeld het schilderen van een kamer? Dan is goede verlichting helemaal een  must. Het is erg vervelend als achteraf blijkt dat een verf niet goed dekend is of als bepaalde plekken zijn overgeslagen. In een slecht verlichte ruimte gebeurd dat veel sneller dan wanneer je werkt met genoeg licht. Een bouwlamp kan helpen om te zien waar je gebleven bent met het schilderwerk. Bovendien heb je achteraf waarschijnlijk minder werk om de fouten in het schilderwerk te corrigeren.

Aan het werk in het donker

Misschien denk je dat je alleen extra verlichting nodig hebt als je in de winter in het donker aan het werk bent. Maar ook in de zomer is bouwverlichting heel nuttig. Het wordt sneller schemerig dan je denkt. En tijdens de bouw kan het zijn dat het werken in de schaduw ook al lastig kan zijn. De bouwverlichting is dus niet alleen speciaal praktisch voor werken in het donker, maar ook voor werken in de schaduw of op plekken waar minder licht is dan buiten. Werk je op een plaats waar minder licht invalt, zoals het trappengat? Ook dan heb je extra verlichting nodig om bij te werken.

Het werken in de bouw gaat alleen goed lukken als je werkt met genoeg licht. Dat kan zonlicht zijn, maar je zult ook regelmatig gebruik maken van extra bouwverlichting. Zelfs in de zomer kun je eigenlijk niet zonder goede verlichting om te zorgen dat het werk netjes, veilig en snel wordt uitgevoerd.

Related Posts