Home Gereedschap Een muurtje metselen; dit heb je allemaal nodig

Een muurtje metselen; dit heb je allemaal nodig

Door Marieke
Wat heb je allemaal nodig bij het metselen van een muur

Een huis of een schuur zelf bouwen is niet voor elke klusser weggelegd, maar een extra muurtje in je huis of je tuin plaatsen is een klusje wat zeker binnen handbereik van elke klusser ligt. Als je een muurtje wilt metselen dan heb je een aantal gereedschappen nodig. In dit artikel vertellen wij je wat je allemaal nodig hebt en waar het voor dient.

Speciekuip

Een speciekuip is een stevige kunststof kuip waarin je metselspecie aanmaakt. Ze zijn er in een rond model en in een rechthoek model. Er zijn grote kuipen van 65 liter, maar ook kleinere van bijvoorbeeld 40 liter. Het kenmerk van een speciekuip is dat het van zeer stevig materiaal is gemaakt zodat het flink wat gewicht kan dragen. Eenmaal een speciekuip in huis? Dan zul je zien dat het ook zeer geschikt is voor vele andere doeleinden.

Bekijk een groot assortiment speciekuipen bij de Gamma.

Bats

Dit gereedschap is enorm handig wanneer je zand of cement in de speciekuip wilt scheppen. Een bats is een platte schep waardoor je dus heel makkelijk zand of cement kunt scheppen. Deze schop is niet alleen geschikt om cement in de speciekuip te scheppen, maar ook om een berg zand of tuinaarde te verplaatsen.

Tuinslang

Een tuinslang lijkt een beetje een vreemde eend in de bijt, maar als je een muur wilt metselen dan is het van belang dat je de stenen een dag van tevoren nat maakt. Dit doe je door de stenen met de tuinslang te besprenkelen. Zijn de stenen te droog? Dan hecht de specie niet goed. Zijn de stenen te nat? Dan loopt de specie tussen de stenen uit. Van belang is om het precies goed te doen, niet te nat en niet te droog. Met een tuinslang kun je ook eenvoudig water bij de specie in de speciekuip toevoegen.

Metselkoord

Als je een muurtje metselt wil je het ook goed en netjes doen. Een metselkoord helpt jou om netjes te werken. Je spant een koord tussen twee punten en je metselt de stenen precies tegen het gespannen koordje. Zo werk je laag voor laag af.

Waterpas

Een waterpas is onmisbaar tijdens het metselen. Controleer je eigen metselwerk steeds met een waterpas of je mooi recht staat. Zowel horizontaal als verticaal. Het zou toch zonde zijn als je bijna klaar bent en je ziet dat je heel scheef bent gegaan. Door het met een waterpas regelmatig te controleren voorkom je dat je een hele muur moet afbreken en je klus opnieuw kan beginnen.

Lees ook: Tips & tricks voor het werken met gevelstenen

Een waterpas gebruik je met het metselen van een muur

Troffel

Als je aan metselen denkt dan denk je natuurlijk aan een troffel. Een troffel heeft een stalen blad en haaks daarop een steel met handvat. Een troffel gebruik je om metselspecie op de stenen aan te brengen en te verspreiden. Vervolgens leg je een nieuwe steen bovenop de specie en tik je de steen een beetje aan met de troffel. Komt er specie tussenuit puilen? Dan schraap je dat eenvoudig en snel weg met een troffel. Met een troffel kun je zelfs een zachte steen doormidden hakken. Dit veelzijdige gereedschap is een absolute must have als je een muurtje wilt metselen!

Een troffel bestel je snel een eenvoudig bij bijvoorbeeld de Gamma.

Voegspijker en voegbord

En dan denk je klaar te zijn. Maar niets is minder waar. Na een paar dagen is het cement uitgehard en kun je beginnen met voegen. Met een voegspijker kun je de muur mooi afwerken en ziet het er glad en strak uit. Wil je sneller klaar zijn? Gebruik dan een voegbord. Daarop schep je wat voegmortel en vervolgens houd je dit voegbord net onder de voeg. Met de voegspijker schuif je snel en eenvoudig wat voegcement in de voeg.

Eenmaal klaar? Wat kun jij dan trots zijn dat je het toch maar even zelf gefikst hebt!

Lees ook: Geef de muur een make-over
Lees ook: Creëer een unieke woning met muurstickers!

Related Posts