Home materiaal De voordelen van natuurstenen tegels

De voordelen van natuurstenen tegels

Door Judith

Je kunt op heel veel manieren tegels toepassen. Zowel binnenshuis als buitenshuis worden ze veel gebruikt. Badkamer, keuken en tuin lenen zich bij uitstek voor de toepassing van tegels. De laatste jaren zijn natuurstenen tegels weer helemaal hip. Dit type tegels is schijnbaar heel bijzonder en extra mooi. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Dit zijn 6 voordelen van natuurstenen tegels.

1. Natuursteen is uniek

De meeste mensen die kiezen voor natuursteen, doen dat omdat het absoluut uniek is. De tegels worden wel ‘gemaakt’ in de fabriek, maar dat is alleen het netjes op maat hakken van het materiaal. Het materiaal zelf komt alleen voor in de natuur en kan dus niet gemaakt worden. Dat is heel anders bij bijvoorbeeld keramische tegels, die gebakken worden. Die tegels zijn allemaal precies hetzelfde, waardoor je dus geen uniek product hebt. 

Natuurstenen tegelvloer

2. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt

Binnen de categorie natuursteen tegels zit nog heel veel variatie. Allereerst is dat het materiaal. Leisteen is een relatief goedkope soort natuursteen, omdat deze relatief gemakkelijk te winnen is. Andere soorten zijn hardsteen, kalksteen, graniet en marmer. Vooral de prijs van marmer kan flink oplopen. Elke soort steen heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Zo heb je dus binnen de categorie nog behoorlijk wat keuzemogelijkheden.

3. Natuurstenen tegels geleiden goed

Sommige tegelsoorten geleiden nauwelijks. Die zijn dus wel goed om te isoleren, maar dat is meestal niet wat je met tegels wilt. Je wilt juist dat tegels ‘meebewegen’ met de temperatuur. Daardoor is de kans ook veel kleiner dat de tegel beschadigd raakt bij temperatuurschommelingen. Natuurstenen tegels geleiden goed. Daardoor zijn ze ook prima te combineren met vloerverwarming.

4. Schoonmaken is vrij eenvoudig

Het schoonmaken van natuurstenen tegels is vrij eenvoudig als je de adviezen volgt. Allereerst is het belangrijk dat je vlekken zo snel mogelijk wegpoetst met een vochtige doek. Vlekken kunnen namelijk wel intrekken in dit soort tegels, wat zonde is. Je kunt de vloer altijd schoonmaken met water, maar er zijn ook speciale reinigingsmiddelen voor natuurstenen vloeren. Zo krijg je de vloer weer netjes schoon, zonder dat je strepen of vlekken achterlaat.

Natuurstenen terras

5. Natuursteen is helemaal doorgekleurd

Natuursteen is vooral zo populair omdat het volledig is doorgekleurd. Het is namelijk in de loop van eeuwen gevormd in de aarde. Daardoor blijft de tegel ook kleurvast als er beschadigingen zijn. Dat is wel anders met gebakken tegels, waarbij elke beschadiging en kras direct opvalt. Natuurstenen tegels zijn over het algemeen een stuk duurzamer dan keramische tegels.

6. Je kunt zelf je terras aanleggen

Natuurstenen tegels zijn in huis lastig zelf te leggen. Dat komt omdat de tegels allemaal iets verschillend zijn, waardoor het moeilijk is om ze netjes strak te leggen. In de tuin heb je dat probleem niet. Je kunt dus prima zelf je terras aanleggen met natuurstenen tegels.

Natuurstenen tegels hebben heel wat voordelen boven andere tegels. Zo zijn ze absoluut uniek en zijn ze gemakkelijk schoon te houden. Denk je dat natuurstenen tegels altijd heel duur zijn? Het klopt dat de prijzen iets hoger liggen, maar ze zijn ook weer niet onbetaalbaar. Zeker niet bij Totaaltegel, waar ook altijd natuurstenen tegels in de outlet te vinden zijn.

Related Posts