Home Klustips 7 handige schildertips

7 handige schildertips

Door Maxime

Normaal gesproken zijn de maand mei en juni uitermate geschikt als schildermaand voor de buitenkant. Nu is het zo dat het toch wel flink heet is geweest en dat het daardoor een iets ander verhaal is. Het wachten is dus ook het meest geschikte weer. Maar als deze tijd aanbreekt heb je met deze 7 tips die schilderklus zo geregeld!

  1. Offerte

Wie zelf geen schilderwonder is, of er zelf geen zin of tijd in heeft om zelf aan de slag te gaan zal een schilder gaan inschakelen om het klusje te klaren. Vaak om er zoveel mogelijk geld uit te halen voor de schilder zelf zal een schilder komen met een totaalprijs. Dit ziet er voor de klant vaak aantrekkelijk uit omdat het er dan helemaal gedekt uit ziet. Vaak is het alleen zo dat kleine extra’s niet worden meegenomen of dat hij het werk een beetje zal afraffelen om maar zo snel mogelijk klaar te zijn en zijn geld te kunnen ontvangen (dit is uiteraard zeker niet het geval bij iedere schilder!).

Wil je een schilderklus grondig laten uitvoeren? Wees dan allereerst bereidt om meer te betalen en vraag om een gesplitste offerte. De schilder maar ook zeker jij als klant weet dan precies wat er moet gebeuren. Let er bijvoorbeeld op dat er een stelpost wordt opgemaakt voor het herstellen van de fouten die op het eerste oog niet te zien waren in het werk.

  1. Het weer

Voor buiten schilderwerk is het weer een ontzettend belangrijke factor. Regen, maar ook zeker teveel zon is funest voor de levensduur van het schilderwerk. Het mooiste wat je kunt treffen is week lang droog maar bewolkt weer zo tussen de 18 en 25 graden. En heb je bestaand schilderwerk wat nog erg slecht is? Houdt er dan zeker rekening mee dat er nog vocht kan zitten in het schilderwerk en dat drogen langer kan duren.

  1. Poetsen

Zorg dat je schilderwerk schoon is. En dan met name vetvrij. Voordat je aan de slag kunt met het opschuren zul je eerst moeten ontvetten. Dit kan al heel simpel met water en ammoniak. Het resultaat van het schuren hierna zal een stuk beter dan. Je zult het ook een aantal keren moeten herhalen met het poetsen tussendoor. Maar het zal de kwaliteit van het schilderwerk omhoog brengen.

  1. Kloppen en prikken

Voordat je gaat beginnen met het schilderen is het ook noodzaak om eventuele zwakke plekken of rottende plekken op te sporen in je houtwerk. Dit kun je makkelijk doen door op het hout te kloppen. Klinkt het hol? Steek er dan met een schroevendraaier in om te kijken hoe erg het is. Alle geconstateerde plekken moet je oplossen, anders gaat het rottingsproces gewoon door met de nieuwe verflaag erop. Is een rotte plek erg groot? Overweeg dan om dit stuk eruit te zagen en te vervangen.

  1. Schuren

Voordat je aan de slag gaat met de schuurmachine moet je er ook voor zorgen dat alle houtreparaties zijn uitgevoerd én zijn uitgehard. Veel mensen onderschatten het schuren en vinden al snel dat je ‘goed hebben geschuurd’. Helaas is de term ‘goed’ voor iedereen anders.

Gebruik voor de eerste sessie schuurpapier met een grove korrel (60 of 80). Met deze korrelgrootte zou je het houtwerk helemaal kaal kunnen schuren dus druk niet hard. Bouw de korrelgrootte steeds verder af naar een fijnere korrelgrootte totdat je oppervlak zo glad mogelijk is.

  1. Gronden

Zijn er na de eerste schuurbeurt kale plekken of reparaties gedaan? Begin dan met het aanbrengen van een laag grondverf. Zitten er ook nog lagen verf op het hout? Zorg dan dat je te weten komt wat voor soort verf de oude laag is. Is de onderlaag op waterbasis geverfd (acryl), dan kan er voor een duurzaam resultaat niet met terpentineverf overheen (alkyd) worden geschilderd omdat dat niet goed hecht. Andersom kan het wel. Om erachter te komen neemt u een doekje en doet daarop een beetje spiritus: poets voor een seconde of vijftien op één plek. Wordt de verf week en kauwgom-achtig dan weet je dat je te maken hebt met een verf op waterbasis.

  1. Verf uitzoeken

Als je eens oplet op wat voor merk verf de professionele schilders gebruiken, zul je zien dat dit geen praxis of gamma huismerk is. Dit komt omdat met verf echt geldt: hoe duurder hoe betere kwaliteit. Het werkt makkelijker en blijft langer zitten. Bespaar hier dus niet op, en investeer in een goede verf. Laat je desnoods ook goed informeren over welke je het beste kunt gebruiken voor jouw klus. Verder is het voor de buitenkant van kozijnen vaak goed om een hoogglans verf te kiezen, beter dan zijdeglans. Hoogglans spiegelt namelijk een groot deel van het zonlicht terug. Hetzelfde geldt voor lichte kleuren versus donkere kleuren.

Zijn jouw kozijnen al toe aan een schilderbeurt?

Related Posts