Home Wonen De gevaarlijkste plek in huis voor ouderen: de trap

De gevaarlijkste plek in huis voor ouderen: de trap

Door bouwsuper
Traplopen ouderen

Ouderdom komt helaas vaak met gebreken. Het is belangrijk om te kunnen blijven gaan en staan waar je wilt. Maar op het moment dat je moeite krijgt met het nemen van de trap in huis, wordt het tijd voor actie. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 4.700 mensen op de spoedeisende hulp terecht komen na een val van de trap in huis. Wellicht heb je al eens nagedacht over een traplift. Je wilt weten of er nog meer opties zijn en wat er allemaal bij komt kijken. Dit artikel leidt je stap voor stap naar een juiste keuze in jouw situatie.

    1. Hoe blijf ik mobiel in eigen huis?

Wanneer traplopen een obstakel wordt, heb je verschillende opties. Van een extra trapleuning tot een verbouwing of verhuizing. Verhuizen op latere leeftijd kan voor sommigen een schrikbeeld zijn, maar een nieuwe woning kan veel voordelen opleveren. Je kunt de woning aanpassen aan je persoonlijke behoeften, kiezen voor een kleinere woning die minder onderhoud vergt of dichterbij (klein)kinderen of een supermarkt gaan wonen. Is verhuizen in eerste instantie geen aantrekkelijk optie, dan kan je denken aan het anders inrichten of verbouwen van de woning. Zo zorgt het plaatsen van je woon-, was- en slaapruimte op één en dezelfde etage ervoor dat  traplopen niet langer nodig is. Is dit technisch of financieel niet haalbaar, dan kan een traplift een goede oplossing bieden.

    2. Traplift of toch niet?

Indien je keuze uitgaat naar een traplift, is het goed om te beseffen dat een traplift eisen stelt aan zowel gebruiker als de trap. Een traplift is met name geschikt als je nog kunt zitten, de traplift zelf kunt bedienen en nog in staat bent zelfstandig korte stukjes te lopen. Tevens is een voorwaarde dat je fysieke situatie min of meer stabiel is. Realiseer je je ook dat een traplift niet overal geplaatst kan worden. Bijvoorbeeld als je trap te smal is of structureel niet sterk genoeg om de traplift te dragen. Hoewel er veel oplossingen voorhanden zijn, kan het betekenen dat een traplift geen haalbare kaart is. Indien je deze zaken hebt gecheckt is het tijd voor de volgende stap.

    3. Hoe verzamel ik relevante informatie?

Als je na bovenstaande stappen tot de conclusie komt dat een traplift voor jou de juiste optie lijkt, is het tijd om meer informatie te zoeken. Sinds de komst van het internet reikt de beschikbare informatie over allerhande onderwerpen tot ongekende hoogtes. Bedenk vooraf wat relevante informatie is voor jouw situatie. Ben je op zoek naar ervaringen van anderen, prijsbewuste aanbieders of trapliften voor smalle trappen, verfijn dan je zoekopdracht indien je Google raadpleegt. Vul de zoekopdracht ‘traplift’ aan met woorden als ‘ervaringen’, ‘goedkoop’, ‘smalle trap’, net wat voor jou van toepassing is. Zo voorkom je een overkill aan informatie. Ook is er veel informatie over trapliften te vinden bij gemeentelijke organisaties zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), ouderenorganisaties en zorgmanagers. Vergeet niet binnen je eigen netwerk te informeren naar ervaringen van anderen.

    4. Welke traplift past bij mij?

Je begint goed thuis te raken in het onderwerp trapliften en je hebt een overzicht van de mogelijkheden. Nu is het zaak om te bekijken welke traplift het beste bij jou past en met welke zaken je nog rekening moet houden. Is er een valide partner die de trap ook vaak gebruikt? Dan wil je dat er een leuning overblijft zodat de kans op vallen van de partner niet groter wordt. Ook moet een traplift binnen de financiële mogelijkheden passen. De startprijzen voor een standaard nieuwe traplift liggen rond de € 2.800,-. Is dit financieel niet haalbaar of zoek je naar goedkopere opties, ga dan na of je een beroep kunt doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) via de gemeente. In hoeverre er sprake is van een eigen bijdrage hangt af van je financiële situatie. Een andere financieel aantrekkelijk optie is het aanschaffen of het huren van een gebruikte traplift in plaats van een nieuwe.

    5. Laatste check en beslissing

Trapliften zijn er in vele soorten, maten en prijzen. Als je al je wensen in kaart hebt gebracht, laat je je dan uitgebreid informeren. Indien je daarbij kiest voor meer dan één aanbieder, kun je goed vergelijken. Jouw doel is om de traplift binnen de vaststaande mogelijkheden zo optimaal mogelijk te laten aansluiten bij je wensen. Heb je een keuze voor de plaatsing van een traplift gemaakt, bedenk dan nog het volgende. Wil je nog iets veranderen aan de trap (verven of een nieuwe loper leggen) doe dit dan voordat de traplift geplaatst is. Heb je alles gecheckt, gewikt en gewogen dan kun je met een gerust hart overgaan tot het (laten) plaatsen van de traplift.

Related Posts