Home Klustips De duurzame voordelen van dakisolatie

De duurzame voordelen van dakisolatie

Door Marieke
Het isoleren van je dak; de voordelen ervan

Als het dak van je huis niet goed geïsoleerd is, dan kan er veel energie verloren gaan. Door je dak te isoleren bespaar je op je energierekening en bovendien is het veel beter voor het milieu. In dit artikel vertellen wij je alles over dakisolatie; over de verschillende materialen die je nodig hebt, over de diverse methoden en over subsidiemogelijkheden.

De voordelen van dakisolatie

Als je dak niet geïsoleerd is dan verlies je 1/3 van de warmte. Zonde. Daarom is het isoleren van je dak een goede investering in je huis. Je bespaart er jaarlijks veel energie mee en daarmee ook veel kosten. Bovendien zul jij het merken aan het klimaat in je huis. Het wordt daarmee stukken behaaglijker in je huis, niet alleen in de wintermaanden, ook in de zomermaanden. Dat betekent dat er met een goede dakisolatie minder energie verloren gaat, je hoeft ook nog eens minder te stoken, wat natuurlijk ook weer beter is voor het klimaat en goed voor je portemonnee. Ook zal je woning meer waard worden wanneer je het dak isoleert.

Hoe weet je of je dak wel of niet geïsoleerd is?

Het bouwjaar van je huis zegt al veel over het gegeven of het dak al dan niet geïsoleerd is. We leggen het uit:

 • Tot 1975: Tijdens de bouw is er geen isolatie aangebracht. Misschien dat één van de bewoners het nadien heeft aangebracht, maar het is niet standaard geïsoleerd.
 • Tussen 1975 en 1992: Tijdens de bouw is er waarschijnlijk een matige isolatielaag aangebracht. Het kan lonen om de isolatie van je dak te verbeteren.
 • Na 1992: Dan weet je sowieso zeker dat het dak goed geïsoleerd is.

Is het bouwjaar van je woning van vóór 1992, dan is het verstandig om te kijken óf het dak geïsoleerd is en hoe goed het geïsoleerd is. Dit kun je doen door een aantal dakpannen weg te halen en simpelweg te kijken. Of wellicht kun je van binnenuit ook het een en ander weghalen of door achter een schot te kijken of de isolatielaag zichtbaar is. Check dan ook meteen hoe dik de isolatielaag is als deze al is aangebracht. Wanneer de isolatielaag 8-10 cm dik is, dan is deze prima in orde. Is het een dunnere laag, dan is het verbeteren van de dakisolatie een optie.

Dak isoleren; wat heb je nodig?

De meest gebruikte isolatiemateriaalsoorten zijn steenwol of glaswol. De prijskwaliteitsverhouding van steenwol of glaswol is veruit het beste. Er zijn meerdere isolatiesoorten, maar omdat dit de 2 meest gangbare soorten zijn, beperken we ons in dit artikel tot deze twee. Glaswol en steenwol lijken enorm op elkaar. Ze hebben een goede warmte-isolatie en dat tegen een betaalbare prijs.

Glaswol

 • Isolatiewaarde: heel goed
 • Prijs: €€
 • Geluidsisolatie: goed
 • Recyclebaar: heel goed

Steenwol

 • Isolatiewaarde: goed
 • Prijs: €€€
 • Geluidsisolatie: zeer goed
 • Recyclebaar: heel goed

Naast isolatiemateriaal heb je ook dampremmende folie, dakfolietape, universele schroeven, laten en nieten nodig.

Zolder isoleren; van binnenuit of van buitenaf

Het makkelijkst en meest gebruikelijk is om je dak van binnenuit de isoleren. Je kunt er ook voor kiezen om het dak van buitenaf te isoleren. Dat is echter alleen de moeite waard als het dak toch vernieuwd moet worden, omdat het dak hiervoor weggehaald moet worden.

Wanneer je ervoor kiest om je dak van binnenuit te isoleren, dan doe je dat door aan de binnenzijde een houten of metalen raamwerk te plaatsen waartussen het isolatiemateriaal kan worden geplaatst. Vervolgens kun je de binnenzijde van het dak afwerken met bijvoorbeeld een gipsplaat of panelen van ander materiaal.

Kosten schuin dak isoleren van binnenuit

De kosten voor het isoleren van een schuin dak verschilt van vakman tot vakman. De prijzen variëren doorgaans tussen de 20 à 50 euro per vierkant meter. Wil je je dak door een vakman laten isoleren dan is het goed om meerdere offertes op te vragen bij verschillende vakmensen.

Als je een handige hobbyklusser bent, is het de moeite waard om te overwegen om deze klus zelf aan te pakken. Het kost je wel wat tijd, maar qua kosten ben je stukken goedkoper uit, omdat je alleen de materialen dient aan te schaffen.

Subsidies

Veel gemeentes zien graag dat woningeigenaren hun huis verduurzamen. Daarom is het altijd raadzaam om bij je gemeente na te gaan of je subsidie ontvangt op dakisolatie. Momenteel geldt voor dakisolatie ook een landelijke subsidieregeling. Wanneer je je huis (of andere delen van je huis, zoals vloer of spouwmuur) verduurzaamt, dan krijg je ongeveer 20% van de kosten terug.

Lees ook: Vloerisolatie: je houten vloer isoleren
Lees ook: Verwarmingsbuizen isoleren; zo doe je dat

Related Posts