Home Gereedschap 5x klussen waarbij je afzetlint nodig hebt

5x klussen waarbij je afzetlint nodig hebt

Door Judith

Bij de meeste klussen denk je niet meteen aan afzetlint. Toch kan het handig zijn om afzetlint te gebruiken. Het kan dienen om je werk te beschermen of om mensen te waarschuwen voor onveilige situaties. Ook kan het voor jezelf handig zijn, bijvoorbeeld als je metingen verricht. Kortom: afzetlint is heel veelzijdig en kan bij veel klussen gebruikt worden. Bij déze 7 klussen kun je eigenlijk niet zonder afzetlint!

1. Werk met asbest of andere gevaarlijke stoffen

Je mag, mits het gaat om kleine stukken, zelf asbest verwijderen. Heb je een bepaalde opleiding gevolgd, dan mag je ook grotere delen asbest verwijderen. Dit moet altijd zorgvuldig gebeuren, omdat het fijnstof dat vrij kan komen kankerverwekkend is. Het is dus verstandig om de plaats waar je werkt af te zetten met afzetlint. Zo kan niemand per ongeluk te dichtbij komen terwijl jij aan het werk bent om de asbest te verwijderen. Ook bij het werken met andere stoffen kan het verstandig zijn om je werkplek af te zetten. Bijvoorbeeld als je werkt met agressieve chemische middelen.

2. Werk in de hoogte, vlakbij de openbare ruimte

Stel je voor dat je bezig bent het dak of de dakgoot te vervangen. Als er vlak langs je huis een stoep, fietspad of straat loopt, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Je moet er toch niet aan denken dat er een dakpan losschiet terwijl er net een moeder met kinderwagen langs wandelt. Of dat je hamer valt en terechtkomt op de dure Porsche van de buurman. Daarom zet je de openbare ruimte tijdelijk af met afzetlint, in een ruime baan om de plaats waar je werkt. Mocht er dan iets naar beneden vallen, dan levert dat in ieder geval geen ernstige schade op.

3. Schilderwerk

Als je muren, plafonds of houtwerk aan het schilderen bent, heb je altijd het risico dat iemand er per ongeluk tegenaan komt. Daarom kun je beter zorgen voor het afzetten van de toegang tot het schilderwerk. Plak bijvoorbeeld afzetlint rond het houten bankje dat je net hebt geschilderd. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor degene die anders zomaar met zijn/haar nette kleding op het pas geschilderde bankje zou gaan zitten.

4. Werk met grote gevaarlijke gereedschappen

Ben je in huis of in de tuin bezig met gevaarlijk werk of gevaarlijke gereedschappen? Hang dan afzetlint op om mensen te waarschuwen uit de buurt te blijven. Als jij aan het werk bent met een kettingzaag of een grote slijptol, kan het levensgevaarlijk zijn als mensen te dicht in de buurt komen. Door je werkplek duidelijk af te zetten, loop je niet meer het risico dat mensen zonder het te merken dicht in de buurt komen. Ook zullen ouders met kinderen beter opletten dat de kinderen niet zomaar voorbij het afzetlint gaan.

5. Meten

Afzetlint is niet altijd alleen handig voor de veiligheid. Het kan ook heel praktisch zijn bij meetwerk. Zo kan afzetlint geschikt zijn als je de erfgrenzen aan het bepalen bent. Ook kan het handig zijn bij het opmeten van diverse tuinklussen. Afzetlint is opvallend en is daarom in sommige situaties praktischer dan touw. Zeker als je grotere afstanden aan het afzetten bent, is afzetlint heel handig.

Het afzetten van je klus is belangrijk voor de veiligheid en voor je eigen gemak. Het helpt je om klussen te beschermen, maar ook om gemakkelijker en sneller te kunnen werken. Het gebruik van afzetlint is dus de ultieme win-win situatie: jij werkt gemakkelijker en het is ook nog eens veiliger voor je omgeving.

Related Posts