Home Wonen Dít kun je het beste in de winter schoonmaken

Dít kun je het beste in de winter schoonmaken

Door Marieke
Winter schoonmaken

Velen onder ons houden in het voorjaar een grote voorjaarsschoonmaak. Zodra de lente in de lucht hangt moet het huis helemaal, van boven tot onder, schoongemaakt worden. Maar sommige schoonmaakklusjes kun je beter in de winter doen, als het vriest of als er veel sneeuw ligt. Dus kom van die bank af en onder het dekentje vandaan en steek die handen maar uit de mouwen. Want deze dingen kun je toch het allerbeste in de winter schoonmaken.

Koelkast schoonmaken

Je koelkast schoonmaken kun je het beste in de winter doen als het buiten koud is. Zet al je spullen in een krat en zet deze buiten neer. Zorg er wel voor dat deze goed afgedekt is, voordat dieren al het eten op gaan eten. Nu je koelkast helemaal leeg is, kun je deze heel goed van binnen schoonmaken. Vergeet alle hoekjes en gaatjes niet. Daarna kun jij je koelkast weer helemaal netjes inrichten en je zult zien dat je ineens weer veel meer ruimte hebt. Bekijk tijdens het leeghalen of het inrichten van de koelkast ook alle verpakkingen op verlopen houdbaarheidsdata en gooi weg wat de houdbaarheidsdatum al is gepasseerd.

Vriezer schoonmaken

Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van de vriezer. Dit klusje kun je perfect doen op een dag dat het buiten vriest. Haal de vriezer helemaal leeg en zet alles in een krat en plaats dat krat gewoon buiten. Omdat het buiten ook vriest, zal het immers niet ontdooien en kun jij op je gemakje de vriezer van al het ijs ontdoen. Let ook nu weer op de spullen die er al zo lang inzitten dat ze eigenlijk weg kunnen.

De vriezer kun je heel makkelijk en snel schoonmaken met een föhn. De warme lucht laat het ijs snel smelten en binnen niet al te lange tijd heb jij je vriezer weer helemaal schoon en ijsvrij gemaakt. Bij het inrichten kun je weer makkelijk alles sorteren en het netjes opruimen. En ook nu zul je zien dat er ineens weer veel meer in die vriezer past.

Je tapijt reinigen

Wist je dat sneeuw een natuurlijke tapijtreiniger is? Het klinkt misschien gek, maar leg het vloerkleed met de goede kant naar beneden een poosje in de sneeuw. Na een paar uurtjes kun je het uitkloppen en je zult zien dat het vuil is verwijderd en dat de kleuren weer helemaal mooi zijn. Bovendien zullen huisstofmijt en bacteriën doodgaan door de vrieskou.

Ramen zemen

In de winter komt er toch al zo weinig zonlicht binnen en als je ramen vies zijn komt er nog minder zonlicht binnen. In de winter wil je toch het liefst elk zonnestraaltje meepikken? Was ook in de winter eens in de paar weken je ramen. Zorg er wel voor dat het water niet te warm is. Warm water op een koud raam zou je raam kunnen laten barsten.

Vrij van huisstofmijt

Huisstofmijt zijn van die beestjes die het liefst in je kussens, in dekbedden en in knuffels wonen. Je kunt er allergisch voor zijn. Extreme temperaturen zorgen ervoor dat huisstofmijt wordt gedood. Daarom is het van belang om beddengoed te wassen op 60 graden. Je dekbedden en je kussens kun je ook buiten leggen in de vrieskou. Daarmee wordt je dekbed en kussen weer heerlijk schoon en fris en bovendien huisstofmijtvrij.

Huis ventileren

Juist als het vriest is het fijn om goed te ventileren in huis. Al zet je het raam of de achterdeur maar een paar minuten open, de luchtvochtigheid zal lager worden.

Wat ga jij in de winter schoonmaken?

Leestip: Klussen in de winter; 4 tips

Related Posts