Home Stappenplannen Zelf een schuurtje bouwen: stappenplan

Zelf een schuurtje bouwen: stappenplan

Door Joanne

In dit artikel leggen we in een aantal simpele stappen uit hoe je zelf een schuur kunt bouwen. Als je een beetje handig bent, is deze klus namelijk niet zo lastig. Wil je toch liever een uitgebreide handleiding lezen en een schuur bouwtekening zien? Kijk dan ook even naar het stappenplan ‘schuurtje bouwen’ op de website van Freds Bouwtekeningen. Dan moet het zeker lukken!

Stap 1: Locatie en afmetingen

Het is natuurlijk handig om eerst te bepalen waar jouw schuurtje komt te staan. Aan de hand van deze locatie kun je het ideale formaat bepalen. Houd bij het bedenken van de afmetingen rekening met de functie van jouw toekomstige schuur. Wil je het gebruiken als grote opslag, als werkplaats of alleen om wat tuingereedschap in te zetten? Check daarnaast altijd bij jouw gemeente wat de richtlijnen zijn voor het formaat van de schuur. Wellicht moet je nog een vergunning aanvragen voordat je kunt bouwen.

Stap 2: Kies je materiaal

De meest gebruikte materialen voor een schuur zijn steen en hout. Een stenen schuur is erg sterk, maar kost helaas wel veel tijd. Een houten schuur is daarentegen een stuk sneller en eenvoudiger te maken. Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere innovatieve materialen. Wees creatief, maar let wel altijd op de veiligheid.

Stap 3: De juiste fundering

Als je echt een hele grote en zware schuur gaat maken, moet je je goed laten informeren over de juiste fundering. Bij een eenvoudige kleine schuur is een fundering met vorstrand prima.

Stap 4: Basis van de schuur

Als de fundering klaar is, kun je bezig met de basis van de schuur. Het is belangrijk dat deze sterk en stabiel is. Maak een aantal geïmpregneerde balken vast op de ondergrond met stagpluggen. Breng daarnaast DPC folie aan tussen de fundering en de balken. Hiermee voorkom je optrekkend vocht in de schuur. Daarna kun je het geraamte van de schuur gaan plaatsen aan de hand van een goede bouwtekening.

Stap 5: Dakbedekking en isolatie

Als de basis af is, maak je het dak op het schuurtje. Bij het gebruik van dakpannen is het belangrijk om er eerst isolatiemateriaal onder te leggen. We raden aan om ook de rest van de schuur goed te isoleren.

Stap 6: Deuren, ramen en afwerking

Monteer alle kozijnen in de schuur en zet de ramen en deuren erin. Zorg ervoor dat het perfect op maat is. Tot slot maak je alles waterdicht en werk je het netjes af. Geef jouw zelfgemaakte schuur eventueel nog een likje verf en dan is het project helemaal klaar!  

Related Posts