Home Klustips Zo kun je zelf nieuwe kozijnen plaatsen

Zo kun je zelf nieuwe kozijnen plaatsen

Door bouwsuper
Zo kun je zelf nieuwe kozijnen plaatsen

Kozijnen hebben een lange levensduur, mits ze goed schoongehouden en regelmatig geschilderd worden. Toch zijn kozijnen op den duur toch een keer aan vervanging toe. Het plaatsen van nieuwe kozijnen heeft veel voordelen. De uitstraling van je woning krijgt echt een oppepper, en je verbetert de inbraak- en brandveiligheid. Ook komen nieuwe kozijnen de isolatie van je woning ten goede, zeker als je kiest voor zeer goed isolerend glas. Zelf nieuwe kozijnen plaatsen is een ingrijpende klus die vraagt om gespecialiseerde kennis, ervaring en materialen, maar je kunt er wel een hoop geld mee besparen. Gebruik het onderstaande handige stappenplan wanneer je zelf nieuwe kozijnen wil gaan plaatsen.

Benodigdheden bij het plaatsen van nieuwe kozijnen

Voor het verwijderen van oude kozijnen en plaatsen van nieuwe, is heel specialistisch gereedschap niet nodig. Hoewel het per kozijn kan verschillen, kom je waarschijnlijk met onderstaande lijst al heel ver. Zorg dat je alles altijd bij de hand hebt, zodat je niet halverwege de montage hoeft te stoppen omdat je nog niets mist.

 • Meetlint
 • Werkhandschoenen + veiligheidsbril
 • Boormachine
 • Hamer
 • Waterpas
 • Pluggen
 • Kozijnschroeven
 • Schroevendraaier
 • Tochtrubbers
 • Spijkers
 • Kit of purschuim
 • Een extra persoon om je te helpen bij je werkzaamheden

Voorbereiding op het plaatsen van nieuwe kozijnen

Ook bij het plaatsen van nieuwe kozijn, geldt dat een goed begin het halve werk is. Doe daarom eerst uitgebreid onderzoek naar verschillende soorten kozijnen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kozijnen van hout, kunststof, staal of aluminium. Ieder type heeft zijn voor- en nadelen, een eigen uitstraling en prijskaartje. Kijk welk type het beste past bij je wensen.

Vervolgens ga je alles inmeten. Doe dit twee keer, om te voorkomen dat je een fout maakt. Het is belangrijk om erg nauwkeurig te meten omdat fouten niet altijd gemakkelijk hersteld kunnen worden. Houd er ook rekening mee dat bepaalde materialen ‘werken’, waardoor een kleine speling nodig is. Kijk goed of je de afmetingen met of zonder aanslag (extra rand die over de gevel heen valt) moet hebben.

Verwijderen van oude kozijnen

Start met het verwijderen van de glaslatten en het glas. Scheurt een raam? Plak dan zowel de binnen- als de buitenkant goed af met tape. Maak vervolgens twee zaagsnedes met tien centimeter ertussenin in het midden van het staande horizontale frame van het kozijn. Haal het blokje dat los komt weg. Nu heb je voldoende ruimte om met een beitel of koevoet ook de rest van het kozijn te verwijderen. Haal tot slot ook resterende spijkers en verfresten weg.

Plaatsen van nieuwe kozijnen

Plaatsen van nieuwe kozijnen

Zorg ervoor dat je een duidelijke montagehandleiding voor het specifieke kozijn hebt. Soms wordt deze montagehandleiding standaard meegeleverd, soms zal je er om moeten vragen bij de leverancier of fabrikant.

Over het algemeen worden kozijnen aan de zijkant vastgezet met kozijnankers. Plaats vervolgens zowel aan de bovenkant als beide zijkanten compriband. Til het frame van het kozijn op zijn plaats en bevestig het met kozijnschroeven. Plaats het glas en vervolgens de korte en daarna de lange glaslatten. Klemt een raam na het plaatsen? Stel dan de scharnierpunten van het draaideel af.

Afwerking van de kozijnen

Heb je netjes gewerkt? Dan is er weinig afwerking nodig. Heb je compriband gebruikt, dan hoef je aan de buitenzijde niet meer te kitten. Aan de binnenkant is het vaak wel nodig het kozijn af te kitten, en vervolgens langs de kozijnen bij te smeren of te stuken.

Related Posts