Home RuimteSlaapkamer Een boxspring vs. ledikant

Een boxspring vs. ledikant

Door Marieke
Boxspring of een ledikant, wat kies jij?

Ga je je slaapkamer opknappen? Dan kan het zomaar gebeuren dat je meteen een nieuw bed aanschaft. Gewoon omdat het fijn is om meteen maar alles nieuw te doen. Als je een nieuw bed gaat aanschaffen dan is het verstandig om de verschillende opties te overwegen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een ‘gewoon’ bed met lattenbodem of een boxspring. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee opties? Omdat veel mensen die niet weten, en omdat de verschillen niet vanzelfsprekend zijn, zetten we het duidelijk voor je op een rij. Zo kun jij een goede keuze maken.

Wat is een boxspring?

De boxspring staat bekend om zijn comfort en daarmee is het een van de populairste ligsystemen van dit moment. De letterlijke vertaling van boxspring is ‘bak met veren’. Het onderstel is een gestoffeerde box met daarin thermisch geharde veren. Die bieden over de hele breedte veerkracht en hebben een zeer lange levensduur. Daarbovenop ligt nog een matras. Door de combinatie van een boxspring met matras, twee lagen vering worden dus met elkaar gecombineerd, krijgt het lichaam extra ondersteuning wat zorgt voor een optimaal ligcomfort.

Wil je een extra luxe uitstraling, dan kun je ook nog kiezen voor een hoofdbord en/of voetbord. Daardoor ziet je hele bed er netter, strakker en opgemaakter uit. Het zorgt ook nog voor extra stevigheid.

Wat is een ledikant

Een ledikant bestaat uit een frame veelal van hout. Daarin leg je een los lattenbodem en een los matras. Doordat je frame, lattenbodem en matras los kunt bestellen, kun je je bed geheel naar eigen wens samenstellen. Zo kun je precies datgene kiezen wat voor jou het meest comfortabel is.

Voordelen Boxspring

 • Een boxspring is een zeer comfortabel slaapsysteem. Door de dubbele vering ben je verzekerd van een optimaal ligcomfort.
 • Een boxspring heeft een open verenstructuur wat zorgt voor een uitstekende luchtcirculatie en ventilatie
 • De hoogte van een boxspring zorgt voor een luxe uitstraling. In kleine slaapkamer kan het daarentegen weer groot en massief overkomen. Er zijn wel lagere modellen verkrijgbaar.
 • Samen te stellen naar eigen wens; bedbodem, matras, hoofd en/of voetbord, topper, stof, kleur.
 • Een boxspringsysteem is hoger, voor velen makkelijker in- en uitstappen.
 • Lange levensduur

Voordelen ledikant

 • In verhouding is een bed veel goedkoper dan een boxspring
 • Het materiaal van een ledikant is makkelijker in onderhoud dan het stof van een boxspring
 • Minder groot en massief

Lees ook: Zelf je slaapkamer verbouwen

Boxspring versus ledikant

Zijn er ook nadelen te noemen?

 • Ja zeker, elk voordeel heeft natuurlijk zijn nadeel. Een boxspring is veelal bekleed met stof en daardoor minder geschikt voor mensen met een (huisstofmijt)allergie. Zo’n bed is namelijk een broeinest voor stof en dat wil je natuurlijk niet als je allergisch bent.
 • Vlekken zijn natuurlijk ook lastiger te verwijderen uit een bed van stof.
 • Een boxspring is ook relatief duur, maar doordat een boxspring een zeer lange levensduur heeft, haal je dat er ook weer uit.

Persoonlijke keuze

Wat je kiest is dus afhankelijk van wat jouw wensen zijn. Zowel een boxspring als een ledikant zijn beide slaapsystemen die voor een goed comfort zorgen. Beide opties zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, zodat je het geheel kunt aanpassen aan jouw wensen. Het is wel belangrijk dat je een matras kiest wat perfect bij jou past en dat is geheel persoonlijk. Laat je daarom goed informeren voordat je een bed aanschaft!

Lees ook: Zo maak je je slaapkamer écht donker!
Lees ook: Creëer jouw eigen moderne slaapkamer!

Related Posts