Home Klustips Zelf een bed bouwen? Zo doe je dat!

Zelf een bed bouwen? Zo doe je dat!

Door Judith
Zelf een bed bouwen Zo doe je dat!

Je kunt natuurlijk naar een meubelwinkel gaan en een mooi bed uitzoeken. Maar je kunt ook een bed zelf bouwen. Als je weleens een bed in elkaar hebt geschroefd, weet je hoe het werkt. Je hebt meestal een frame, een lattenbodem en een matras. Je kunt de rest eromheen zo mooi maken als je zelf wilt. Van een mooi stoer, zwaar bed van steigerhout tot een prachtig hemelbed: eigenlijk maak je ze precies op dezelfde manier!

Stap 1: zoek een goed matras

Je begint met het zoeken van een goed en comfortabel matras. Er zijn heel veel soorten matrassen en elk matras is weer net wat anders. Aangezien het formaat van het bed afhangt van het formaat van het matras, moet je daarmee beginnen. Let bij een tweepersoonsbed vooral op dat zowel de lengte als de breedte variabel zijn.

Stap 2: kies de vorm van het bed

Het enige bed wat je niet zelf kunt maken is een boxspring, omdat hier vrij ingewikkelde vering in zit. Alle andere bedden kun je wel zelf maken. Een gewoon bed, een hoogslaper, een stapelbed of een hemelbed.. vrijwel alle bedden zijn zelf te maken.

Stap 3: maak een tekening

Maak een bouwtekening van het bed dat je in gedachten hebt. Enkele aandachtspunten:

  • Wil je opbergruimte onder het bed? Hou hier rekening mee!
  • Hou bij het frame rekening met een ruimte van 2 cm rondom het hele matras
  • Bij een tweepersoonsbed is er in het midden versteviging nodig voor de lattenbodem
  • Hou rekening met de hoogte van het bed dat je in gedachten hebt. Bij een hoogslaper en stapelbed moet je voldoende ruimte tussen het bovenste bed en het plafond laten.
  • Bij een tweepersoonsbed kies je meestal voor een headboard. Een eenpersoonsbed kun je ook gebruiken als slaapbank door een van de lange kanten te voorzien van een headboard.

Stap 4: ontwerp je lattenbodem(s)

Stap 4 ontwerp je lattenbodem(s)

De lattenbodem kun je kant en klaar kopen, maar je kunt hem ook zelf maken. Als je hem zelf maakt, moet je eraan denken dat hij veel en zwaar belast zal worden. Kies dus voor sterke latten die niet zomaar gaan buigen. Laat een ruimte van zo’n 4-7 cm tussen de latten open zodat het matras goed kan luchten.

Stap 5: koop de materialen

Ga op zoek naar je materialen. Sommigen gaan het liefst voor mooie geschaafde planken, anderen hebben het liever ruw. Het is een hype om te werken met steigerhout, dat een stoere en robuuste uitstraling heeft. Onthoud wel dat hier wat moeilijker mee is te werken omdat het zwaar en soms onhandelbaar is. Ga voor sterke materialen, want een bed is het meest gebruikte meubel in huis!

Stap 6: bouw je frame

Je begint met het bouwen van je frame. Het matras moet erin passen met enkele centimeters speelruimte. Natuurlijk maak je binnen in het frame een extra rand waar de lattenbodem op kan rusten. Pas als het frame af is, ga je verder met de rest van de details.

Stap 7: maak de afronding

Wil je van het bed een hoogslaper maken? Dan bouw je nu het deel dat onder het frame komt, waarna je het frame erop monteert. Bouw je een hemelbed, dan maak je als laatste het houten frame waar je de hemel van gaat maken.

Stap 8: schuren en lakken

Nu je hele bed in principe in elkaar zit, is het tijd om te gaan schuren en lakken. Kies voor een goede grondverf en zorg dat die goed dekt voordat je de toplaag gaat lakken. Zo blijft het bed het langst mooi. In geval van steigerhout kun je na het schuren ook kiezen voor whitewash of greywash.

Je zelfgemaakte bed is eindelijk klaar. Het is een flinke klus geweest, maar het resultaat is de moeite zeker waard. Meestal is een zelfgemaakt bed niet zoveel goedkoper als een kant en klaar bed, maar het is wel mooier. Bovendien geeft het een goed en tevreden gevoel als je weet dat dit bed echt custom made is!

Tip: bouw je een nieuw bed voor je kind? Geef dan de kinderkamer meteen ook een leuk nieuw behangetje. Zo heb je meteen een heel nieuwe kinderkamer waar je een poos niets meer aan hoeft te doen.

Related Posts