Home Industrie Wanneer heb je een heftruckcertificaat nodig?

Wanneer heb je een heftruckcertificaat nodig?

Door bouwsuper
heftruckcertificaat

Er zijn genoeg branches en ondernemingen waar het besturen van een heftruck de dagelijkse gang van zaken is. Zeker in een grote ruimte met hoge stalling of een gigantisch magazijn kun je niet zonder heftruck. Maar een heftruck mag vaak van de baas enkel bestuurd worden wanneer de bestuurder een heftruckcertificaat op zak heeft. Een heftruck cursus is in veel gevallen niet voor niets een vereiste van de werkgever: het besturen van de heftruck neemt namelijk de nodige risico’s met zich mee en vraagt om een professionele aanpak.

Verplicht of niet?

Een heftruckcertificaat is niet verplicht, maar kan namens de werkgever wel als verplichting worden opgedragen. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van de werkgever dat de heftruck op veilige manier, door een professioneel en kundig persoon bestuurd wordt. Alle gevolgen van onprofessionele besturing zijn natuurlijk voor de werkgever; en die loopt liever geen risico. Zeker in geval van een ongeluk moet de arbeidsinspectie en de verzekeraar duidelijk aan kunnen tonen dat de bestuurder van de heftruck ervaren en professioneel was; en hoe kun je dit beter aantonen dan met een heftruckcertificaat.

Wanneer een cursus?

Een heftruck cursus kan dan ook in veel gevallen ontzettend interessant zijn voor zowel werkgever als werknemers. Een werknemer die onervaren is met het besturen van een heftruck, of juist een werknemer die de heftruck dagelijks gebruikt (en dus grotere kans heeft op eventuele ongelukken) kunnen veel baat hebben bij deze cursus. Maar de heftruck cursus is er ook voor degenen die al een heftruckcertificaat hebben, maar deze willen verlengen of op de hoogte willen zijn van de nieuwste cursus eisen.

Vereisten heftruckcertificaat

Maar dit betekent niet dat de heftruck cursus zomaar door iedereen gedaan mag worden. Er zijn namelijk een aantal vereisten aan het behalen van dit certificaat. Zo moet je volgens de ARBO wet minimaal 18 jaar zijn. Maar het behalen van een certificaat kan ook met 16 of 17 jaar. In dit geval mag het certificaat behaald worden, maar mag er enkel gereden worden onder toezicht. De heftruck mag enkel bediend worden onder de leeftijd van 18 jaar wanneer de bestuurder gedegen instructie hebben gehad en deze instructie aantoonbaar is door bijvoorbeeld het hebben van een heftruckcertificaat, en wanneer er tijdens het besturen structureel toezicht wordt gehouden. Gezien de strenge eisen zullen werkgevers dus vaker de voorkeur hebben om personen met de leeftijd van minimaal 18 jaar (de rechtsgeldige leeftijd in Nederland om te mogen rijden) een heftruck cursus te geven.

Related Posts