Home Klustips Voordeur en naambordje vernieuwen: hoe doe je dat?

Voordeur en naambordje vernieuwen: hoe doe je dat?

Door bouwsuper
Voordeur

Soms is het nodig om je voordeur en naambordje te vernieuwen. Om de vijf jaar dien je je voordeur van een nieuwe laag verf of vernis te voorzien en te controleren op houtrot. Heb je een voordeur en naambordje waar wel wat nieuw leven in mag worden geblazen? In dit artikel lees je hoe je stap voor stap je voordeur laat stralen met een make-over en een schitterend naambordje.

Stap 1: Verwijder de deur van de scharnieren en leg deze plat op een paar zaagpaarden

De eerste stap is om je deur uit zijn scharnieren te halen. Natuurlijk kun je hem ook in de scharnieren behandelen, maar het resultaat is dan minder mooi. Heb je een massief houten deur? Dan heb je misschien wat hulp nodig, aangezien die behoorlijk zwaar kan zijn.

Open de voordeur en leg wat houtblokken onder de onderste rand om de deur te ondersteunen. Verwijder de scharnieren door de pennen met een platte schroevendraaier omhoog te schuiven. De deur zou nu uit de scharnieren moeten glijden. Leg de deur plat op je zaagpaarden.

Werk je in de tuin? Zorg dan dat je in de schaduw werkt en je deur beschermt tegen zonneschijn of regen.

Stap 2: Verwijder alle metalen onderdelen, inclusief het naambordje

Als je deur nog steeds in goede staat is, is misschien een nieuwe coating genoeg. Zo niet, dan is het beter om de deur volledig kaal te maken voordat je aan de slag gaat. Haal dan alle metalen onderdelen van de deur af. Dit gaat om de handgreep, het naambordje, de postgleuf, scharnieren, etc. Het beste resultaat krijg je door alles eraf te halen. Als je eenmaal aan deze klus begint, kun je het beter goed doen.

Stap 3: Schuur de deur en verwijder alle oude verfdruppels en inkepingen

Nu de hardware is verwijderd, is het tijd om alles te schuren. Je kunt een elektrische schuurmachine gebruiken voor de vlakke oppervlakken, maar het is beter om details met de hand te schuren. Hoe ingewikkelder het houtsnijwerk, hoe lastiger dit is. Begin met schuurpapier van 60 korrels en eindig met 180 korrels.

Tip: Wees voorzichtig met het schuren van hout naast glas, want schuren kan krassen op het raam veroorzaken. Gebruik schilderstape om het glas te beschermen.

Stap 4: Breng de verf of vernis aan

Breng twee lagen primer aan. Primer zorgt ervoor dat de verf goed hecht en het voorkomt houtrot. Wil je de deur een nieuwe kleur verven? Kies dan een leuke kleur uit. Je hebt ongeveer een kwart liter verf nodig voor de gemiddelde deur.

Begin bij het verven met de dieperliggende delen en gebruik ongeveer drie lagen verf. Schuur de deur tussen iedere laag een beetje op met een steeds fijner schuurpapier. Natuurlijk kun je ook alleen je voordeur voorzien van een nieuwe laag vernis.

Nadat de verf of beits droog is, breng je een buitenvernislaag aan. Buitenvernis beschermt het hout tegen Uv-stralen en tegen de elementen. Breng minstens 2 tot 3 lagen vernis aan. Je kunt kiezen voor een matte of een glanzende afwerking.

Stap 5: Monteer je voordeur met je naambordje erop

Wanneer de deur droog is, kun je alle hardware er weer op schroeven, inclusief het naambordje. Misschien dat je een nieuw naambordje wilt hebben met je achternaam, een verwelkomende boodschap of de naam van het huis. Als je naambordje niet op de deur zit, maar op de muur, dan hang je hem daar op.

Monteer je voordeur en geniet van een schitterende nieuwe entree!

Vergeet niet dat verf chemisch afval is, dus vraag aan je gemeente waar je alle restanten kunt weggooien.

Related Posts