De kelder is dé plaats waar je vochtproblemen kunt verwachten. Bij nieuwbouwwoningen wordt extra rekening gehouden met vocht onder de grond. Vroeger deed men dat echter een stuk minder, waardoor oudere woningen vaak vochtproblemen hebben in de kelder. Heb jij last van vocht of zelfs water in de kelder? Dit kun je eraan doen!
In dit artikel:
1. Lekkage of doortrekkend vocht?
Allereerst moet je weten of je te maken hebt met lekkage of met doortrekkend vocht. Het verschil is meestal gemakkelijk te zien. Bij lekkage staat er water in de kelder, in de vorm van plassen of zelfs als een hele laag. Bij doortrekkend vocht merk je het vocht vooral door natte plekken en schimmel op de muren. De behandeling van deze problemen is totaal verschillend.
2. Lekkage door naden of kieren
Veel kelders krijgen na verloop van tijd open naden of kieren. Dat komt doordat er veel druk wordt uitgeoefend op de keldermuren. Is er eenmaal een naad te vinden, dan wordt deze jaarlijks een klein beetje groter. Bouwkundig is dat meestal geen probleem, want de muren blijven sterk genoeg. Maar qua vocht is het wel een probleem: open kieren en naden kunnen vocht doorlaten in de kelder. Je moet dan kelderdichting toepassen om de kelder weer af te sluiten. Je kunt zelf met speciale specie de naden en kieren dichten, maar vaak is er nog extra afdichting van de muur nodig om het probleem op te lossen.
3. Lekkage door water van buiten
Je kunt ook te maken krijgen met een echt natte kelder, waarin een laagje water staat. Dit gebeurt soms bij extreme regenval. Het water komt dan bijvoorbeeld via het kelderraam de kelder in stromen. Je kunt instromend water niet altijd voorkomen. Wel kun je kiezen voor waterdichte kelderramen en is het verstandig om extra maatregelen te nemen als er extreem weer verwacht wordt. Is er geen extreem weer, maar staat er wel water in de kelder? Dan kan er ook sprake zijn van een lekke waterleiding. Staat er duidelijk water in de kelder, dan zul je deze eerst leeg moeten pompen voordat je verdere maatregelen kunt nemen.
4. Doortrekkend vocht
In de meeste kelders is de luchtvochtigheid hoog. Dat komt omdat het grondwaterpeil hoger staat dan de bodem van de kelder. De muren blijven voortdurend vochtig, zeker in de koudere maanden. Uiteindelijk kan de muur het vocht doorlaten en opnemen als een spons. Daardoor krijg je last van schimmels en vochtplekken. Je kunt de hele muur behandelen met een speciale waterdichte afwerklaag. Eventueel kan een luchtontvochtiger ook bijdragen aan een beter kelderklimaat.
5. Ventileren in de kelder
Een kelder is doorgaans een donkere, koele en vochtige ruimte. Een ideale plek voor schimmels om te groeien, maar een stuk minder fijn voor mensen. De meeste kelders in oudere woningen zijn ook niet geventileerd. Dat zorgt nog sneller voor vochtproblemen. Daarom is het goed om eens te kijken welke mogelijkheden te je hebt om te ventileren in de kelder. Is er de mogelijkheid om een raampje of een ventilatierooster in de kelder te maken? Het kan ook een optie zijn om een ventilatieschacht naar de ruimte boven de kelder te boren en daar naar buiten te leiden. Zo krijg je aanvoer van frisse en droge lucht, waardoor vochtproblemen een stuk beperkter zullen zijn.
Vochtproblemen in de kelder komen vaak voor. Toch kun je er gelukkig best wat aan doen. Soms is een kleine aanpak al voldoende, maar vaak moet er wel even wat werk verzet worden voordat de kelder voldoende droog is. Daarna kun je echter volledig genieten van de vele voordelen die een kelder te bieden heeft!