In de natte herfstperiode kan er behoorlijk veel regen vallen. Het is dan helaas mogelijk dat je kelder of kruipruimte onderloopt met water. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend! Gelukkig kun je met een dompelpomp de ruimte eenvoudig weer leegpompen.
In dit artikel:
Wat is een dompelpomp?
Een dompelpomp is een pomp wat water kan verplaatsen. Het aanzuigrooster aan de onderkant zuigt het water op. Het water gaat vervolgens via het pomphuis naar de persaansluiting en wordt weer naar buiten gepompt. De pomp kan helemaal of voor een deel in het water worden ondergedompeld. Met een dompelpomp met manuele stand kun je de ruimte bijna helemaal droog zuigen. Dit gaat uiteraard een stuk sneller dan handmatig het water naar buiten scheppen.
Een dompelpomp met of zonder vlotter?
Een vlotter zorgt ervoor dat een dompelpomp automatisch wordt ingeschakeld als het water boven een bepaald niveau stijgt. Dit kan dus heel handig zijn! Het wordt vaak gebruikt bij kelders en putten. Er zijn een paar verschillende soorten vlotters op de markt:
- Interne vlotter: Deze zit verwerkt in de dompelpomp. Het inschakelniveau is niet instelbaar.
- Vlotterarm: Deze zit vast aan de dompelpomp. Het inschakelniveau is niet instelbaar.
- Kabelvlotter: Deze zit met een kabel vast aan de dompelpomp. Je kunt de lengte hiervan zelf langer of korter maken. Hiermee kun je het inschakelniveau dus zelf instellen.
- Schuifvlotter: Deze kun je zelf instellen door middel van een schuif.
Een dompelpomp of een vuilwaterpomp?
Een dompelpomp die geschikt is voor vuil water noem je simpelweg een vuilwaterpomp. Deze zijn heel sterk en goed voor het grove werk in de tuin. Bij het leegpompen van een kelder kun je beter een normale dompelpomp gebruiken. Deze kunnen schoon tot licht vertroebelt water verwerken.
Waar plaats je een dompelpomp?
Loopt een ruimte regelmatig vol met water? Dan is het verstandig om een dompelpomp voor permanent gebruik te plaatsen. Zet de pomp altijd op het laagste punt in de ruimte. Maak hier een gat waar de dompelpomp in past en stop de stekker in het stopcontact. Zodra er water in de kamer of kelder komt, zal dit in het putje lopen en zal de pomp aanslaan.
Welke dompelpomp heb ik nodig?
Voor elke situatie is er een geschikte dompelpomp. Zo zijn er bijvoorbeeld pompen speciaal voor kleine ruimtes. Deze hebben een inwendige vlotter en zijn extra klein. Ook zijn er vlakzuigende dompelpompen die een ruimte bijna compleet droog kunnen zuigen. Mocht je twijfelen over je keuze, vraag dan om persoonlijk advies bij een professional of een bedrijf/webshop.