Home RuimteBuiten Tips voor mooie afwerking langs de waterkant

Tips voor mooie afwerking langs de waterkant

Door bouwsuper

Je woont aan het water (dat kan een slootje zijn of juist een groter meer), dan wil je hier wel optimaal van kunnen genieten. Vroeger werd vaak gekozen voor eenvoudige beschoeiing om erosie tegen te gaan. Tegenwoordig kan dat veel mooier. Lees hier tips voor een mooie afwerking langs de waterkant.

Een moderne look met hout.

Voor een moderne look is een houten damwand echt een aanrader. In tegenstelling tot beschoeiing wordt deze namelijk strakker afgewerkt. Vaak wordt aan de bovenzijde een mooie omlijsting aangebracht waar je eventueel ook led-lampjes in kan laten verwerken. Zo creëer je ’s avonds extra sfeer in je tuin. Welk hout kies je dan? Veel gekozen houtsoorten zijn hardhout en vurenhout.

Hardhout

Hardhout is, zoals de naam al zegt, hard. Dat maakt de oplossing duurzamer dan andere houtsoorten. Hardhout gaat namelijk langer mee doordat het minder vatbaar is voor weersinvloeden. Een damwand met dit type hout gaat normaal gesproken meer dan 25 jaar mee.

De voordelen/nadelen:

  • Duurzaam; gaat meer dan 25 jaar me
  • Moderne look
  • Zeer sterk; geschikt voor grotere oppervlaktes
  • Duurder dan andere houtsoorten

Vurenhout

De goedkopere optie is vurenhout. Dit hout is veel zachter en gaat dus sneller verslijten. Door het met speciale beits te behandelen kan je de levensduur wel verlengen. Maar zelfs dan gaat het vaak maximaal 10 jaar mee.

De voordelen/nadelen:

  • Goedkoop
  • Geschikt voor kleine oppervlaktes
  • Bepaal zelf de kleur met de beits
  • Korte levensduur; maximaal 10 jaar

Een goed alternatief – kunststof damwand

Vind je hout niet zo mooi of wil je een oplossing die nog langer dan 25 jaar blijft staan? Dan is een kunststof damwand een mogelijkheid. Er worden eerst houten palen in de grond getrild waarna de kunststof panelen er overheen worden aangebracht.

Het voordeel van dit materiaal is dat het bijna niet vergaat. Op termijn wordt het materiaal wel iets brozer, maar ten opzichte van hout is dit verwaarloosbaar. Op veel plekken staat het al 30 jaar en is het op korte termijn nog niet aan vervanging toe.

Maak het af met een vlonder/steiger

Wil je de tuin dan helemaal afmaken? Kies dan voor een vlonder (bv. van hout of composiet) of steiger. Zelfs al woon je aan een kleine sloot, geeft het echt een extra dimensie aan je tuin. Plaats de vlonder bijvoorbeeld iets lager dan je tuin en creëer een plekje waar je ’s avonds nog even lekker kan gaan zitten. Of laat de steiger iets uitsteken over het water zodat je echt het gevoel hebt dat je op het water zit.

Denk bij het plaatsen van een damwand wel even aan de vergunning

Related Posts