Home Klustips Starten met huisautomatisering, hier moet je op letten

Starten met huisautomatisering, hier moet je op letten

Door bouwsuper

Het automatiseren van je huis doe je door slimme apparaten aan te schaffen. Maar natuurlijk is het aanschaffen alleen niet genoeg: apparaten moeten geïnstalleerd worden en werkend worden gemaakt. Per apparaat verschilt het proces hoe je dit moet doen. Toch zijn er verschillende dingen die altijd belangrijk zijn, zeker wanneer je een nieuwe woning gaat bouwen. Het automatiseren van je huis wordt ook wel domotica genoemd: ‘de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven’. Wil jij starten met huisautomatisering? Hier moet je zeker op letten!

De juiste bekabeling

Bijna alle apparaten hebben een stekker die in het stopcontact moet. Maar sommige apparaten hebben nog wat meer nodig. Een IP camera kan bijvoorbeeld een kabelverbinding voor het internet nodig hebben, tenzij je gaat voor een IP camera met WiFi verbinding. Sommige slimme apparaten hebben een internetkabel nodig, dus daar moet je zeker op letten tijdens de aanschaf. Ga je nieuw bouwen? Hou dan ook rekening met domotica in de toekomst. Zorg dat er in elke ruimte een ingang zit om minimaal twee UTP-kabels in te pluggen voor rechtstreekse verbinding met het internet of om een WiFi versterker te plaatsen.

Welk apparaat waar?

Waar je een slimme koelkast of een slimme TV moet laten is wel duidelijk. Maar van een aantal andere zaken is dat wat minder duidelijk. Heb je bijvoorbeeld een slimme IP camera gekocht, dan is de locatie heel belangrijk. Wil je de camera bijvoorbeeld verstoppen, of moet hij juist een opvallende en afschrikkende werking hebben? Denk goed na over de functie die je wilt bereiken en begin dan pas met de montage! Andere apparaten hebben ook zo hun aandachtspunten. Denk bijvoorbeeld aan het docking station van een robotstofzuiger. Je zoekt een plek die makkelijk bereikbaar is voor de stofzuiger, maar tegelijkertijd mag de stofzuiger niet in de weg staan. Per apparaat bepaal je eerst de functie en dan zoek je pas een praktische plek.

Het besturingssysteem

Slimme apparaten worden bediend via een applicatie op je smartphone of tablet. Helaas zijn lang niet alle apparaten te besturen via dezelfde app. Dat komt omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende systemen die niet altijd door elkaar worden herkent. Let hier dus goed op als je apparaten aanschaft! Koop je bijvoorbeeld een IP camera en een slim alarmsysteem, dan moeten deze twee goed kunnen samenwerken. Bij grote specialisten zoals Somfy kun je informatie opvragen of de systemen met elkaar kunnen communiceren. Dat hoeft niet bij elk apparaat – het is bijvoorbeeld niet zo zinvol om je slimme thermostaat en je alarmsysteem aan elkaar te koppelen.

In een Smart Home zijn alle elektrische apparaten slim. Dat is heel handig, want zo kun je alles op afstand bedienen. In het geval van de IP camera kun je zelfs op afstand meekijken als er iets gebeurt. Slimme draadloze alarmsystemen, slimme rookmelders en slimme deurbellen geven ook meteen een melding op je telefoon als er iets aan de hand is. Je wordt dus zelfs als je niet thuis bent automatisch gewaarschuwd. Domotica in huis is dus comfortabel én veilig!

Related Posts