Home Industrie Veilig werken met heftrucks

Veilig werken met heftrucks

Door bouwsuper

Heftrucks worden in de meest uiteenlopende bedrijven gebruikt. Vaak gaat dit goed, maar helaas gebeuren er ook ongevallen met heftrucks. In het beste geval is er uitsluitend materiële schade, maar het kan ook uitlopen op letselschade of erger. Het hebben van een heftruckcertificaat is verplicht voor mensen die een heftruck besturen. Dit is een goed begin, maar er zijn natuurlijk meer zaken om rekening mee te houden.

Slimme tips voor veiligheid met de heftruck

Als ondernemer kun je veel doen om het gebruik van – en werken met – de heftruck veiliger te maken. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat alle (toekomstige) heftruckbestuurders hun heftruckcertificaat halen en steeds op tijd verlengen. Zeker het verlengen wordt regelmatig vergeten, terwijl ook dit heel belangrijk is. Eerder gaven wij je 6 tips over veiligheid op de werkvloer. Nu geven wij je 6 slimme tips voor veilig werken met heftrucks.

  1. Veiligheidshekjes

Zijn er duidelijke transportbanen in je bedrijf aanwezig waar de heftrucks af en aan rijden? Plaats dan veiligheidshekjes langs de route. De wandelende werknemers kunnen dan veilig achter de hekken lopen. Zorg ervoor dat je hiervoor ook duidelijke markering aanbrengt, zodat het ook voor bezoekers direct duidelijk is.

  1. Lichtmarkering

Alles wordt stiller in de wereld van rijden. Elektrische auto’s hoor je ook (bijna) niet. Dit geldt ook voor heftrucks. Moderne heftrucks hoor je minder goed aan komen rijden dan de oudere modellen. Gebruik je moderne heftrucks? Er zijn speciale lampen die op de heftrucks bevestigd kunnen worden, zodat er een ruime lichtbundel om de heftruck heen op de grond verschijnt.

  1. Draag de veiligheidsriem

Veiligheidsriemen zijn er niet voor niets. Verplicht de medewerkers op de heftruck om deze ook daadwerkelijk te gebruiken. Natuurlijk, het is niet altijd makkelijk, zeker niet als snel op- en afstappen gewenst is. Toch is het met het oog op de veiligheid wel heel belangrijk.

  1. Spiegels op hoeken

In vrijwel ieder bedrijf zijn wel hoeken aanwezig waar je te weinig zicht hebt op de andere kant. In de binnenkant van de bocht kan bijvoorbeeld een hoge stapel pallets staan. Het is belangrijk om te kunnen zien wat er om de hoek gebeurt. Wellicht loopt er iemand met een pompwagen of komt er een heftruck tegemoet. Als de bocht onoverzichtelijk is, dan is het vragen om narigheid. Dit kun je voorkomen door spiegels in de hoeken te plaatsen.

  1. Verplicht achteruit rijden

Eén van de zaken die wordt geleerd tijdens een heftruckcursus is het achteruit rijden bij het vervoeren van een lading. Je kunt immers vaak niet om of over de lading heen kijken. Toch gebeurt het vaak dat mensen eenmaal terug in het bedrijf toch weer vooruit gaan rijden met lading. Stel het verplicht om achteruit te rijden met lading. Uiteraard moet er ook op worden gelet dat de lading stevig genoeg is om veilig te vervoeren. Is iets onhandig opgestapeld of samengebonden? Los dit dan eerst op en ga de lading dan pas vervoeren.

  1. Goed parkeren

Een deel van de ongevallen met heftrucks gebeurt met heftrucks zonder bestuurder. De bestuurder is afgestapt en heeft de heftruck laten staan zonder deze op de parkeerrem te zetten. Stel het in je bedrijf verplicht dat de heftrucks worden geparkeerd op de daarvoor bedoelde vakken en laat de medewerkers altijd de parkeerrem gebruiken.

Related Posts