Home Ruimte Hoe vind je een lekkage aan je plat dak?

Hoe vind je een lekkage aan je plat dak?

Door bouwsuper

Lekkages vormen voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen. Enerzijds omdat de bron van een lekkage vaak maar zeer moeizaam te vinden is, anderzijds omdat een lekkage in de meeste gevallen gepaard gaat met een blijvende waterschade. Lekkages kunnen op verschillende plekken in je woning voorkomen. Denk aan een lekkage rond leidingen, een lekkage als gevolg van een verstopte afvoer, een lekkage aan een plat dak, enzovoorts. Hoe zorg je er bij een lekkage voor, dat je de bron snel gevonden hebt? Vaak is de enige oplossing het inschakelen van een loodgieter! Loodgieters hebben de juiste apparatuur om de bron van een lekkage voor je te achterhalen, zodat verdere waterschade voorkomen kan worden.

Tip: direct een loodgieter inschakelen voor het verhelpen van een lekkage aan je plat dak? Op deze website vind je een erkende loodgieter die je hier graag bij helpt.

Zelf op zoek naar de bron van een lekkage

Mocht je zelf op zoek willen gaan naar de bron van een lekkage aan je plat dak, dan is het raadzaam om het waterspoor zo goed mogelijk te volgen. Vaak zit de bron van een lekkage aan het uiteinde van dit spoor. Het is belangrijk dat de bron van een lekkage snel gevonden wordt, om te voorkomen dat het vocht in het houtwerk onder je dak trekt. Hier kan het vocht voor rottende plekken zorgen, die vaak erg moeizaam te verhelpen zijn. Het gebruik van een zaklamp kan je helpen bij het vinden van de bron, zeker als het om een heel klein gaatje of sneetje in de dakbedekking gaat.

Een lekkage aan je plat dak voorkomen

Voorkomen is vanzelfsprekend beter dan genezen, zeker op het gebied van lekkages. Zorg er daarom voor dat de kans op lekkages minimaal wordt. Een lekkage aan je plat dak ontstaat vaak tijdens de herfst, als takken en kleine steentjes tegen de dakbedekking slaan. Als gevolg hiervan kunnen er gaatjes en barstjes in de dakbedekking ontstaan, waarlangs het vocht vervolgens bij je woning naar binnen sijpelt. Schade aan de dakbedekking kan ook ontstaan door slijtage wat door de jaren heen ontstaat, of door uitdroging in de zomer.

Laat de dakbedekking zeker eens per jaar of eens per twee jaar nakijken door een erkende loodgieter of dakdekker in de buurt. De loodgieter kan schade aan de dakbedekking direct voor je herstellen, zodat het vocht geen kans krijgt om via de dakbedekking je woning in te lopen.

Related Posts

2 Reacties

Julia Dijkstra 11 februari 2019 - 12:16

We hebben een modern huis met een plat dak, maar helaas hebben we sinds gisteren een lekkage. Daarom willen we kijken waar het lek zich bevindt. Verder verstandig inderdaad om je dak vaker door een dakdekker te laten controleren.

Antwoord
De Vries 15 juli 2019 - 03:43

Wij hadden ook last van lekkages in onze dak. Maar zelf konden wij er niet veel aan doen. We hebben best wel wat schade geleden. We wisten niet op welke plek de lekkages er waren totdat we een professionele vakman inschakelden. Die kon de lekkages wel vinden en aan werken. Voor de volgende keer zullen wij tijdig iemand inschakelen om verdere schade te voorkomen, lesje geleerd.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.