Home Klustips Laadpaal en carport: Riding on sunshine!

Laadpaal en carport: Riding on sunshine!

Door bouwsuper
Laadpaal en carport: Riding on sunshine!

De elektrische wagen is al een hele stap richting een duurzamer leven. Net als door overstappen energie energie besparen of groene energie afnemen. Liever de zon als krachtbron dan een steenkolencentrale. Wie een zogenaamde solar carport bouwt bij de laadpaal, laadt de auto (deels) op een groene manier op en geniet van nog meer voordelen.

Riding on sunshine

Walking on sunshine, het is een vrolijk nummer uit de vorige eeuw, waar we anno 2021 ook voorzichtig een snelweg-versie van mogen maken. Hoe ideaal is het om op zonne-energie te rijden? Niet alleen belast je de natuur niet of nauwelijks, je profiteert ook van haar energie. Dat is overigens wel afhankelijk van je rijgedrag en type auto (elektrisch of hybride, korte of lange ritten). Wanneer meer vermogen nodig is dan wordt aangevoerd, wordt het restant uit het reguliere stroomnet gewonnen. Maar we kunnen in ieder geval zeggen dat het niet onmogelijk is: Riding on sunshine!

Meer privacy

Hoe je een carport bouwt, hebben we hier al uitgebreid omschreven. Het zó doen dat de auto makkelijk opgeladen kan worden, is geen hogere wiskunde. Het erbovenop bevestigen van jouw investering, de panelen die straks voor vrijwel gratis brandstof gaan zorgen, ook niet. Maar je kunt straks wel de simpele conclusie trekken dat dit bouwwerk nog veel meer voordelen oplevert. Hoe de tuin of oprijlaan gesitueerd is, verschilt per woning. In ieder geval komt er meer privacy voor je woning. Lekker barbecueën en zonnen zonder dat de hele buurt kan meegenieten.

Hout is duurzaam en mooi, zeker gecombineerd met groen

Hout is duurzaam en mooi, zeker gecombineerd met groen

De overkapping van bijvoorbeeld douglas-hout is duurzaam en heeft een natuurlijke uitstraling, zeker als je de carport laat begroeien met klimop of ander weelderig groen. Een stuk gezelliger ook dan golfplaten of beton. Weet je trouwens niet of je een vergunning moet aanvragen, dan wijst de website van je gemeente je verder de weg. Check dit voor de zekerheid! Houd bij het aanbrengen van groen rondom de carport wel rekening met snoeiwerkzaamheden omdat het veel kanten op mag, maar niet je energievoorziening in de weg moet zitten.

Heilige koe beter beschermd

Het weer in Nederland kunnen we niet voorspellen, dat is in de zomer van 2021 wel gebleken. Maar je auto beschermen tegen neerslag – denk aan hagelstenen die soms weinig subtiele afmetingen aannemen – en vorst is geen overbodige luxe. Dan is er nog het boevengilde dat de lust eerder ontnomen wordt. Je kunt (nep)camera’s plaatsen. Een ‘losse’ auto op een oprijlaan wekt sowieso eerder de interesse dan een voertuig met daaromheen onduidelijke vluchtwegen voor een potentiële inbreker. Je heilige koe is dus beter beveiligd tegen diefstal en beschermd tegen weersomstandigheden.

Related Posts