Home Klustips Hoe bouw ik mijn eigen vijver?

Hoe bouw ik mijn eigen vijver?

Door bouwsuper
Hoe bouw ik mijn eigen vijver?

Een eigen vijver bouwen doe je zo

Wil je een eigen vijver bouwen? Dat kost veel tijd, maar is zeker ook een leuke klus om mee aan de slag te gaan. Hiervoor moet je diverse vijverbenodigdheden aanschaffen. Waar moet je precies aan denken als je een vijver gaat bouwen? Wij leggen je in dit artikel stap voor stap uit hoe je jouw eigen vijver bouwt.

Ontwerp je vijver

Als eerste is het belangrijk jezelf af te vragen wat voor vijver je wenst. Om fouten voor te zijn, is het belangrijk te weten welke soort vijver je wilt en welke soort planten en waterdieren je hier in wenst te hebben. Het juiste ontwerp van je vijver bestaat uit een plattegrond van je tuin waar je de vijver in wilt tekenen. Daarna maak je een dwarsprofiel van je vijver en vervolgens een beplantingsplan. Het beste kun je kiezen voor een plek waar 6 tot 8 uur zon op staat.

Bereid de aanleg van de vijver voor

Vervolgens ga je de aanleg van de vijver voorbereiden. Zorg ervoor dat je al je vijverbenodigdheden in huis hebt, zoals een vijverbak. Maak de grond egaal en zorg er ook voor dat de grond rond de vijver vrij is van wortels van planten en bomen. Begin vervolgens met het graven van plateaus in de vorm van de vijverbak. Plateaus graven is sowieso aan te raden, vanwege de waterplanten die je erin gaat plaatsen. Waterplanten zijn doorgaans op verschillende dieptes actief. Mocht je een spiegelvijver wensen, dan zijn plateaus niet nodig.

Bereid de aanleg van de vijver voor

Plaats de vijverbak

Je gaat nu de vijverbak plaatsen. Zorg dat je dit heel precies doet en dat hij recht in de grond komt te zitten. Als het goed is, heb je de benodigde ruimte al helemaal uitgegraven en heb je de vijver een goede plek in de tuin gegeven. Nadat je de vijverbak geplaatst hebt, wordt het tijd om hem te vullen.

Vul de vijver

Nu ga je de vijver vullen. Het is echter eerst belangrijk om, voordat je de kraan openzet, de vijverbodem te bedekken met substraat. Ook dien je waterzuiverende bacteriën toe te voegen, zodat er een stabiel milieu in de vijver gecreëerd kan worden. Het is belangrijk om hier speciale vijveraarde voor te gebruiken en geen potgrond of tuinaarde te gebruiken. Vul de vijver met schoon kraanwater. Vul de vijver niet met regenwater uit je regenton of dakgoot. Dit is namelijk zuurder en zachter en heeft vaak een te hoog gehalte aan voedingsstoffen. Vooraf en na het vullen van de vijver, kun je het beste de watermeterstand opmeten om erachter te komen wat de exacte inhoud van de vijver is. Heb je de vijver gevuld? Dan kun je beginnen met het afwerken van de vijver en het plaatsen van de plantjes in de vijver. 
 

Related Posts