Home Klustips Een krukje maken van beton

Een krukje maken van beton

Door Anne

Om een industriële look in huis te creëren kun je werken met hout en staal. Een ander stoer materiaal om aan je interieur toe te voegen is beton. Nu vind je in woonwinkels diverse meubelen of woonaccessoires van beton, maar je kunt ook zelf aan de slag! Je hebt niet veel nodig om unieke items voor in huis te maken met het stevige mengsel. Aan de slag!

Krukje van beton maken

Op zoek naar een leuk krukje voor aan tafel of een klein krukje voor naast de bank waar je je drinken op kunt zetten? Dan is deze klus echt iets voor in jouw huis.

Wat heb je nodig?

  • Een betonmengsel
  • Een (oude) emmer
  • Drie houten stokken
  • Schuurpapier
  • Eventueel:
    • Verf
    • Sealing

Wat ga je doen?

Je begint met het maken van een betonmengsel in de emmer. Dit doe je door de instructies op de achterzijde van de betonmix te volgen. Dit bestaat meestal uit het mengen van beton met water. Doe dit in de emmer. Maak zoveel als dat je wil dat je krukzitting hoog wordt. Maak de laag niet te dun, maar ook zeker niet te dik. Wanneer het beton te dun is zal het sneller breken, wanneer het beton te dik is wordt het krukje te zwaar. Neem ongeveer een laag van 10 tot 15 centimeter. Meng het mengsel goed door en zorg dat er geen ‘droog’ zand meer tussen zit.

Vervolgens schud je een aantal keer met de emmer hard op de grond. Op deze manier verwijder je als het goed is alle luchtbellen die nog in het beton aanwezig zijn. De volgende stap is het steken van de houten stokken in het beton. Dit doe je door de stokken stuk voor stuk in het beton te steken. Doe dit niet al te dicht bij de rand, kies liever een plekje meer in het midden van de emmer. Steek ook de stokken niet te diep, want anders steken ze straks aan de bovenkant weer uit. Laat de stokken rusten tegen de randen van de emmer.

Na enkele dagen is het beton helemaal droog. Houd de droogtijd aan die op de betonmix staat aangegeven. Vervolgens knip je de rand van de emmer in en scheur je hem open tot de top. Haal de emmer voorzichtig van het beton af. Vervolgens kun je het krukje op de stokken neerzetten. Als het goed is, is je krukje nu helemaal naar wens! Zijn de stokken nog te lang? Dan kun je ze nu voorzichtig afzagen. Zet er niet teveel druk op, je wilt niet dat ze breken.

De afwerking

Als laatste stap ga je het krukje en de stokken schuren. Ook het beton kun je door middel van het schuurpapier wat gladder maken en eventuele oneffenheden verwijderen. Een optionele stap is het schilderen van de stokken en eventueel kun je nog het beton sealen met een speciaal middel. Op deze manier zullen vlekken minder snel in het beton trekken en is het beton beter beschermd tegen krassen.

Een leuk idee is om de poten deels te schilderen, net als de afbeelding bovenaan. Dit kun je doen door te poten te dippen in de verf, maar ook door de poten af te plakken met schilderstape en zo te schilderen. Ten slotte kun je onder de pootjes nog anti-slip stickers plakken. Op deze manier voorkom je krassen op de grond wanneer je het krukje gaat schuiven.

Geef het krukje een mooi plekje in huis of doe hem cadeau! 

Related Posts