Verduurzaming van woningen is momenteel een veelbesproken item. Niet alleen vanwege alle plannen om over te stappen van energie uit fossiele brandstoffen op energie uit duurzame, hernieuwbare bronnen. Maar ook vanwege de sterk gestegen energieprijzen afgelopen jaar. Verduurzaming blijkt niet alleen hard nodig voor een beter klimaat en milieu, maar ook om de maandelijkse energielasten betaalbaar te houden. Welke stappen op het gebied van woningverduurzaming kun je nemen als je woning in de toekomst aan een warmtenet gekoppeld kan worden?
Woningen uiterlijk in 2050 aardgasvrij
Het is al langer bekend dat we stappen moeten gaan ondernemen, willen we de aarde ook in de toekomst een fijne, leefbare planeet houden. Een van de belangrijkste maatregelen, is het terugdringen van de CO2-uitstoot. Om dat voor elkaar te krijgen, zullen we minder afhankelijk moeten worden van de energie die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Omdat onze overheid in internationaal verband heeft afgesproken dat Nederland in 2050 aardgasvrij zal zijn, betekent dat het einde van de cv-ketel om tapwater en radiatoren mee te verwarmen.
Alternatieve verwarmingsbronnen
Welke warmwater- en warmtevoorziening er dan voor in de plaats komt? In de media hoor je vooral veel over warmtepompen. Toch zal helemaal niet iedere woning in de toekomst van een warmtepomp voorzien zijn. Vooral in dichtbebouwde gebieden zijn veel gemeenten van plan een warmtenet aan te leggen of uit te breiden. Een centraal netwerk van leidingen met warm water in de wijk voorziet dan woningen van warmte.
Slim investeren
Zeker met de huidige hoge energieprijzen kiezen steeds meer mensen voor een renovatie van hun woning. Het is met de toekomstplannen alleen wel aan te raden goed te kijken hoe je het best en slimst in de woning kunt investeren.
Heb je een woning die in de toekomst aan een warmtenet gekoppeld zal worden? Dan is het financieel niet echt interessant om nu bij een renovatie te kiezen voor een warmtepomp. Toch valt er met de installatie van de verwarming ook nu al een hoop winst te behalen. Kiezen voor een nieuwe cv ketel kan namelijk ook al behoorlijk lager gasverbruik betekenen, in de jaren tot de woning aan het warmtenet gekoppeld zal worden. Een betere isolatie van zowel de vloer, het dak als de gevels levert daarnaast sowieso in veel woningen een forse besparing op. Net als het laten aanleggen van vloerverwarming, of het laten plaatsen van LTV radiatoren.
Benieuwd welke stappen je nu kunt of moet zetten als het gaat om verduurzaming? Check dan bij je gemeente welke plannen er zijn voor je wijk.