Home Industrie Geld verdienen met je handen: 5 kansrijke beroepen rondom de bouw

Geld verdienen met je handen: 5 kansrijke beroepen rondom de bouw

Door bouwsuper
Geld verdienen met je handen

Ben jij toe aan een carrière-switch en kun je goed met de handen werken? Dit is het ideale moment om die carrièreswitch te maken, want er is bijna overal wel een personeelstekort, wat betekent dat men verlegen zit om nieuw personeel. Zo ook in en rondom de bouwsector, waar je met de handen je geld kunt verdienen. Het is enkel nog een kwestie van het juiste vak kiezen! We bespreken vijf kansrijke beroepen rondom de bouw.

Monteur zonnepanelen

Hoewel je al veel zonnepanelen op de Nederlandse daken ziet liggen, is het einde nog lang niet in zicht. Verduurzaming staat hoog op de agenda, maar het besparen op de vaste lasten ook. Daarom gaan er zeker de komende jaren nog veel meer mensen én bedrijven kiezen voor het investeren in zonnepanelen op hun dak. Dat betekent dat voor installateurs van zonnepanelen het werk voor het oprapen ligt. Wil je daarvan meeprofiteren? Volg dan wel eerst een cursus zonnepanelen installeren, zodat je weet wat je doet.

Isolatiemonteur

Naast het opwekken van onze eigen stroom, willen we ook graag zo min mogelijk kwijt zijn aan het verwarmen van woningen en panden. Ook met de torenhoge gasprijzen in het achterhoofd, houdt dat in dat er nog een flinke opgave ligt rondom het isoleren van panden. Muren, daken en vloeren moeten geïsoleerd worden met isolatiemateriaal, evenals leidingen en luchtkanalen. Een opleiding tot isolatiemonteur kan een korte praktijkgerichte opleiding zijn die slechts enkele weken duurt.

Isolatiemonteur

Loodgieter

Loodgieters lijken steeds maar zeldzamer te worden. Dat betekent dat er grote behoefte aan is en er dus brood in te verdienen valt. Bovendien is het een mooi ambacht. Als loodgieter houd je je bezig met het aanleggen, verleggen en repareren van leidingen. Ook het onderhouden van leidingen en het oplossen van problemen met leidingen horen bij het beroep. Het vak van loodgieter valt in de sector installatietechniek en behoeft het voltooien van een loodgieter opleiding. Daarnaast is het cruciaal om er praktijkervaring bij op te doen. Loodgieter is immers geen vak dat je geheel uit boeken kunt leren.

Installatiemonteur

Binnen de sector installatietechniek hoort ook het beroep van installatiemonteur. Installatiemonteurs houden zich bezig met de aanleg van technische installaties, zoals verwarmingsinstallaties, ventilatiesystemen, beveiligingssystemen en brandveiligheidssystemen. Om installatiemonteur te kunnen worden, is het nodig om een opleiding tot installatiemonteur te volgen. Daarmee kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een elektrotechnisch installatiebureau, een technische dienst of een onderhoudsafdeling. Vaak zijn er mogelijkheden voor leerwerkplekken waarbij je werkt en leert tegelijkertijd.

Elektromonteur

Zoek je wat meer uitdaging dan het vak van installatiemonteur biedt, maar wil je wel iets in dezelfde richting? Dan kun je voor het beroep van elektromonteur gaan. Als elektromonteur specialiseer je je in het installeren, testen, onderhouden en repareren van allerhande soorten elektrotechnische installaties. Je doet werk in schakelkasten, je werkt aan transformatoren of sleutelt aan machines. De BBL-opleiding tot monteur elektronische installaties (MEI) zorgt ervoor dat je volwaardig elektromonteur kunt worden voor een installatiebedrijf, elektrotechnisch bedrijf of een onderneming in de woning- en utiliteitsbouw.

In de meeste gevallen zal je een leertraject moeten doorlopen, maar vaak is het mogelijk om dat te combineren met een baan waarin je meteen praktijkervaring kunt opdoen. Twijfel dus niet langer en grijp het moment om je handen te laten gelden en er je geld mee te verdienen. De snelste weg daarnaartoe, is een passende opleiding volgen via Strevon!

Related Posts