In de keuken is koken op gas bijna verleden tijd, een warmtepomp verwarmd onze huizen en zonnepanelen zijn niet meer weg te denken van de daken. Wij Nederlanders worden ons met de dag bewuster om duurzamer te gaan leven. Zo proberen we elke kamer in het huis zo duurzaam mogelijk te maken. Maar hoe werkt dat met een badkamer? Er gaan liters water door het doucheputje, niemand houdt van een koude badkamer en warm water is geen overbodige luxe. Toch behandelen we in dit artikel enkele tips om jouw badkamer duurzamer te maken.
In dit artikel:
Het begint allemaal bij het ontwerp
Wie denkt dat watergebruik de grootste boosdoener is als het gaat om duurzaamheid heeft het mis. Het begint allemaal bij het ontwerp van je badkamer. Doordat je badkamer een vochtige plek is, is het een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Deze Bacteriën en schimmels zorgen ervoor dat je tegels sneller vervangen moeten worden. Veel badkamermaterialen kunnen niet gerecycled worden, wat slecht is voor het milieu. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door goede ventilatie aan te laten leggen in je badkamer. Daarnaast helpt een raam die je zo nu en dan open kan zetten al een flink stuk bij het ventileren van je badkamer.
De materialen glas en keramiek zijn de beste materialen om te gebruiken in je badkamer. Deze schimmelen minder snel en zijn ook nog eens recyclebaar.
Bespaar op je waterverbruik
Iedereen weet ondertussen wel dat we veel water verspillen bij het douchen of het doortrekken van de wc. Maar nog niet hoe ze dit probleem aan kunnen pakken. Toch is het heel eenvoudig om water te besparen zonder al teveel ingrijpende maatregelen te hoeven doen. Zo kun je beginnen bij het aanschaffen van een waterbesparende kraan en/of douchekop. Een waterbesparende douchekop laat bijvoorbeeld vier liter water minder per minuut door dan een gewone douchekop. Het mooie is dat je zelf het verschil amper merkt.
Naast de douchekop is er ook een andere effectieve manier om water te besparen: korter douchen. Iedereen houdt er toch wel van om lekker lang onder een warme regendouche staan? Helaas is dit toch heel slecht voor het milieu. Probeer daarom eerst een minuut korter te douchen. Hier bespaar je al snel negen liter water mee per douchebeurt.
‘Led’ goed op je verlichting
Goed licht in je badkamer is van groot belang. De badkamer is toch de plek waar je je klaarmaakt voor de dag en je meerdere keren in de spiegel kijkt. Net als in de rest van je huis, kun je in de badkamer besparen op je verlichting. Vervang je huidige lampen door LED lampen, misschien ook in je spiegel met verlichting. Deze gaan een stuk langer mee dan gewone lampen. LED lampen zijn er in alle kleuren en warmtes. Heel makkelijk dus om zo het ideale licht uit te zoeken voor je badkamer.
Nog wat extra tips om te verduurzamen
- Kies voor biologisch afbreekbare reinigingsproducten voor je gezicht en haar. Dit stroomt natuurlijk weg door het putje rechtstreeks de natuur in.
- Kies voor een douche in plaats van een bad. Een bad vol laten lopen kost veel meer water dan douchen.
- Zet de kraan wat vaker uit. Als je bijvoorbeeld aan het scheren bent, kun je er beter voor kiezen om de kraan niet door te laten lopen. Hiermee bespaar je veel water.
- Was je handen met koud water. Hierdoor hoeft je kraan niet de hele tijd energie te verbruiken om het water op te warmen.
We hopen je zo genoeg tips te hebben gegeven om je badkamer te verduurzamen.