Vind je het ook zo koud buiten? Tijd in je verwarming nog eens een graadje hoger te zetten en je met een warme kop thee te nestelen op de bank. Maar aan het eind van het jaar ga je dat graadje warmer terugzien op je energierekening. Je moet namelijk flink wat bijbetalen. Dat had je even niet voorzien en valt hard tegen. Op je verwarming valt flink wat geld te besparen. Hoe? Dat vertellen wij je in dit artikel.
In dit artikel:
Tip 1: zet je verwarming een graadje lager
Zet je verwarming niet een graadje hoger, maar juist een graadje lager. Trek een lekkere warme trui aan en doe eventueel een sjaal om je nek. Als je thuis bijvoorbeeld je huishouden doet dan ben je toch al actief bezig en zul je het zeker niet koud krijgen. Zit je zomaar op de bank met een boek of kijk je televisie? Sla een heerlijk warm dekentje om je heen en neem een lekkere kop warme chocomelk of thee! Dat is sowieso genieten en daarmee bespaar je ook nog eens op de energierekening. Dubbel genieten dus.
Tip 2: sluit alle tussendeuren en raam
Laten jouw kinderen ook altijd de deur naar de woonkamer openstaan? Consequent alle tussendeuren sluiten houdt de warmte in de ruimte vast. Je merkt het meteen als er een deur opengaat, je voelt gelijk de kou naar binnen komen en daardoor moet de verwarming weer harder werken.
Tip 3: tochtstrippen
Alle tussendeuren en ramen zijn dicht en toch voel je nog steeds de kou naar binnengaan. Je zit op jouw hoekje van de bank net op de tocht en dat is niet lekker. Zorg ervoor dat alle kieren en naden goed dicht zijn, een tochtstrip kan daarbij helpen. En leg een tochtstrip bijvoorbeeld voor de deur tussen de kamer en de gang. Je merkt het direct, het is veel behaaglijker in jouw huis en je ziet dat ook aan je energierekening. Plaats ook een borstel achter de brievenbus, want ook daar komt heel veel kou naar binnen.
Tip 4: radiator vrijhouden
Waar staat jouw bank? Precies voor de radiator? Aan de ene kant is dat natuurlijk handig, je hebt je radiator niet in het zicht. Maar aan de andere kant houdt het ook veel warmte tegen. Ditzelfde geldt voor alle gordijnen die voor je verwarming hangen. Het kan dan wel veel mooier zijn om je gordijnen tot op de grond te laten vallen, maar het kost je ook wat warmte.
Tip 5: radiatorfolie
Radiatorfolie plak je achter de verwarming. De warmte wordt dan teruggekaatst je woonkamer in, in plaats dat het via de muur je huis uitgaat. Dat scheelt jou behoorlijk wat energiekosten, en de kosten van het materiaal heb je al heel snel terugverdiend.
Tip 6: Een slimme thermostaat
Een slimme thermostaat kost geld, maar het gaat jou zeker ook geld opleveren. Je bent een avondje op visite en je bent vergeten de verwarming lager te zetten. Je ligt al op bed en je hebt geen zin meer om weer naar beneden te gaan om even een paar knopjes in te drukken. Wat is het dan ideaal als je de thermostaat op afstand kunt bedienen. Het geeft je ook inzicht in wat je verbruikt en inzicht is zien waar je op kunt besparen.
Tip 7: nachtstand
Heb jij enig idee hoeveel je op je energiekosten kunt besparen als je ’s nachts consequent de verwarming lager zet? Doe dit al één à twee uur voordat je gaat slapen. De warmte blijft nog wel een poos hangen in je woonkamer. Als je de temperatuur op een graad of 15 zet dan bespaart je dat al enorm veel energie en dus geld. En daar kun jij weer een hoop andere leuke dingen van doen.
Tip 8: regel de verwarming per vertrek
In een ruimte waar je nooit komt hoeft de verwarming niet zo hoog dan in een woonkamer waar je een groot deel van de dag vertoeft. Zet de verwarming in die vertrekken uit en laat de deur van die ruimtes dicht.
Hoe zorg jij voor lagere energiekosten?