Home Wonen Hoe gebruik ik opvallende verlichting als eyecatcher of statement?

Hoe gebruik ik opvallende verlichting als eyecatcher of statement?

Door bouwsuper
Hoe gebruik ik opvallende verlichting als eyecatcher of statement

Voor veel mensen in verlichting gewoon iets praktisch, het mag er fatsoenlijk uitzien maar het moet vooral goed en voldoende licht geven. Wij vinden die gedachten niet meer van deze tijd. Vooral in de wintermaanden kan opvallende verlichting dienen als echte eyecatcher en jouw interieur iets extra’s geven. Lees hier hoe je dat doet.

Past de verlichting in het interieur?

Dit is een vaak voorkomend probleem. Je ziet een leuke lamp, neemt hem mee naar huis of laat hem bezorgen en je komt er achter dat hij eigenlijk helemaal niet goed bij de rest van je interieur past. Hoe kun je dit voorkomen? Elke stijl heeft zijn eigen eyecatchers. Zo kies je in de industriële stijl vaak voor een opvallend grote industriële lamp of een draadlamp die de aandacht trekt. Terwijl je in de retro of Scandinavische stijl een lamp vooral laat opvallen door een bijzondere kleur.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van verlichting?

Bij het kopen van verlichting is het goed om te bedenken in welke ruimte je de lamp gaat zetten en wat zijn functie daar wordt. Je hebt hier 4 groepen voor die je kunnen helpen. De groepen zijn: Basisverlichting, sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting. Allemaal hebben ze duidelijk een andere functie in de ruimte. Basisverlichting is algemene verlichting die je gebruikt om je weg in huis te vinden. Het zijn de lampen die je als eerste aanzet zoals bij binnenkomst in de hal, badkamer of keuken. Sfeerverlichting is bedoeld voor een avondje gezellig tafelen of op de bank. Taakverlichting zorgt voor een helder en gericht licht waardoor je daar goed kunt lezen bijvoorbeeld. Heb jij kunst in de kamer staan? Of een verzameling sportmedailles waar je trots op bent? Dan kies je voor accentverlichting die deze bijzondere items mooi uitlicht!

Opvallende verlichting

Naast alle klassieke verlichting die nog altijd prima zullen staan in je interieur, heb je nu ook meer keuze. De verlichtingsindustrie is behoorlijk veranderd de afgelopen tijd en er wordt meer aandacht aan het uiterlijk van lampen besteed. Van bijzondere kleuren en vormen tot prints en franjes, je kunt het zo gek niet bedenken. Ook met materiaal zijn de fabrikanten tegenwoordig zeer creatief. Als je het echt eens anders wil aanpakken kun je het volgende doen. Normaal gesproken stem je de verlichting af op de rest van je interieur. Draai de rollen eens om en laat je verlichting de hoofdrol spelen, zo maak je er een echte eyecatcher van.

Milieubewuste keuzes

Je kunt natuurlijk ook gemakkelijk een statement maken met de juiste verlichting. Ben jij iemand die milieubewuste keuzes maakt en wil je andere aansporen dit ook te doen? Kies dan ook duurzame verlichting. Bij het merk It’s About Romi worden er alleen maar duurzame lampen gemaakt van materialen zoals bamboe en kurk. Ook planten zij voor iedere verkochte lamp een boom, dit om ontbossing tegen te gaan.

Winter- en zomer verlichting

Er is een duidelijk verschil tussen winter- en zomer verlichting. Vooral winterverlichting wordt vaak toegepast als eyecatcher, omdat de omgeving wat donkerder is. Deze opvallende verlichting is vaak knus en gezellig en vooral de sfeer die wordt opgeroepen is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige leeslamp of overal kleine kerstlampjes. In de zomer gaat het veel meer om de uitstraling van de lamp zelf dan om de sfeer die wordt opgeroepen. Het is lang licht, dus gaan de lampen maar weinig aan. In de zomer valt de keuze veel sneller op grote lampen of lampen die opvallend gekleurd zijn en op deze manier de aandacht trekken.

Related Posts