Home RuimteTuin Een eigen betonnen terrasvloer maken met bouwstaalmatten

Een eigen betonnen terrasvloer maken met bouwstaalmatten

Door bouwsuper

Een mooie tuin is over het algemeen mooier met een terras. Daarnaast is het praktisch als je het tuinmeubilair op een vaste ondergrond kunt plaatsen. Het terras kan ook een vloer vormen voor een veranda. Een terras kun je maken door tegels te leggen maar je kunt dit ook met beton realiseren. Bestel zelf je beton en bouwstaalmatten en je creëert je eigen mooie terras. Hierbij een stappenplan.

1. Bepaal de juiste plaats en afmetingen

Uiteraard is de positie van je terras belangrijk. Vrijwel iedereen heeft graag zon op zijn terras dus denk daaraan als je de positie kiest. Een te groot terras is niet gezellig. Een te klein terras zorgt voor ergernis als je meubilair amper past. Bedenk daarom vooraf wat de eisen zijn aan jouw terras. Welk meubilair ga je plaatsen, hoe groot wordt een eventuele veranda?

2. Verankering voor veranda-constructie aanbrengen

Als je de terrasvloer als basis voor een veranda gaat gebruiken kun je de verankering meestorten. De palen voor de veranda-constructie kunnen in stalen voeten worden geplaatst. Als je deze stalen voeten op de hoeken in de vloer mee stort heb je direct een fundatie voor je veranda. Houten balken gaan namelijk rotten als het in de beton wordt gestort of rechtstreeks op beton wordt verankerd.

3. Uitgraven en egaliseren

Als je de positie en afmetingen weet, is het belangrijk dat je de locatie goed voorbereid. Graaf alle grond tot minimaal 20 centimeter dieper dan de gewenste vloerdikte. Vervolgens breng je zand aan en zorg je dat dit goed aangestampt wordt. Gebruik desnoods een trilapparaat om de ondergrond stevig te maken. Een paar weken laten liggen en nat laten regenen helpt ook goed. Wil je daar niet op wachten, maak het zand dan nat en wacht een dag. Vervolgens egaliseer je het zand op de maat die de gewenste vloerdikte bepaald.

4. Bekisting en bouwstaalmatten plaatsen

4. Bekisting en bouwstaalmatten plaatsen

Plaats rondom de terrasvloer planken om te zorgen dat de beton straks niet wegloopt. Als dat klaar is, is het belangrijk dat je bouwstaalmatten aanbrengt. Dit zorgt voor de stijfheid van de terrasvloer. Gebruik bijvoorbeeld houten blokjes als afstandhouders. De bouwstaalmatten mogen immers niet onder in de vloer komen, maar halverwege. Bij een vloer van 10 centimeter is één laag op 5 centimeter voldoende.

5. Beton storten

Als je alles klaar hebt dan kun je gaan storten. Leuk om te weten is dat je beton op kleur kan bestellen. Verwacht niet dat je een RAL kleur opgeeft dat dan de vloer ook zo wordt. Maar je kunt allerlei tinten toevoegen aan de beton om een kleur te krijgen. Anders krijg je gewoon de bekende grijze kleur. Antraciet is erg populair. Als de beton is gestort is het trillen (vlinderen) belangrijk. De vloer moet immers glad en strak worden. Luchtbelletjes zorgen voor een slordige afwerking en een ruwe vloer is niet praktisch om schoon te houden. Neem hier de tijd voor.

6. Afwerken

Als het beton is gestort moet je het een paar dagen uit laten harden. Richtlijn is 5 dagen per 10 centimeter. Je kunt aan de kleur (donkere plekken) zien of de beton nog zacht is. Als afwerking kun je sleuven zagen van een paar millimeter diep. Als je dit in een vierkant patroon doet met een tussenafstand van minimaal 50 centimeter lijkt het net een terras met grote tegels. Scherpe randen kunt je met een schuurmachine glad maken.

Een betonnen terrasvloer zelf maken is niet moeilijk. Bouwstaalmatten en beton kun je gewoon bestellen. Een trilnaald en vlindermachine kun je bij de bekende verhuurbedrijven huren.

Related Posts