Home Wonen Een zwembad in je tuin: 5 opties

Een zwembad in je tuin: 5 opties

Door bouwsuper
Zwembad in de tuin

Een zwembad in je tuin is ontzettend gaaf. Misschien is het altijd al jouw droom geweest om een eigen zwembad in de tuin te hebben. Veel mensen denken dat een zwembad veel te duur is, of dat ze te weinig ruimte hebben. Toch blijkt dat over het algemeen best mee te vallen. Er zijn namelijk heel veel manieren waarop je een zwembad in de tuin kunt hebben. Dit zijn 5 handige opties om een zwembad te kopen.

1. Een opblaasbaar zwembad

Een opblaasbaar zwembad kent iedereen wel. Vanaf het vroege voorjaar vind je ze overal in de winkels. De meeste opblaasbare zwembadjes zijn voor kinderen. Ze zijn er in heel veel afmetingen. Maar wist je dat er ook mooie opblaasbare zwembaden voor volwassenen zijn? Zo zijn er ronde zwembaden met een hoge rand, waar je gemakkelijk met een aantal volwassenen in kunt. Dit type zwembad is meestal tussen de 75 en 110 cm hoog. Je kunt er dus best in zwemmen, al is het niet een enorm diep zwembad. Opblaasbare zwembaden zijn relatief goedkoop, maar ze zijn wel wat kwetsbaar.

2. Zwembad met metalen frame

Zwembad met metalen frame

Steeds meer mensen kiezen voor een zwembad met een stalen frame. Omdat het zwembad wordt omgeven door een sterk frame kan de maat een stuk groter zijn dan van een opblaasbaar bad. Je zet het frame in elkaar, waarna je er een rubberen zwembad in kunt hangen. Deze vul je met water. De prijs en kwaliteit gaan hand in hand. Er zijn goedkope versies, maar deze zijn niet zo stevig. Er zijn ook duurdere zwembaden met een metalen frame en deze zijn doorgaans bijna net zo sterk en robuust als een metalen of houten zwembad.

3. Stalen zwembad

Stalen zwembad

Een compleet stalen zwembad is natuurlijk nog sterker dan wanneer alleen het frame van staal is. Met dit zwembad loop je niet het risico dat een scherp voorwerp het rubber van het zwembad beschadigd. Dit type zwembad heeft eigenlijk altijd een meegeleverde zwembadpomp. Een zwembad met pomp blijft veel langer schoon en je kunt het water ook langer laten staan. Een stalen zwembad kan ook prima in de winter buiten blijven staan, maar het stalen zwembad kan meestal ook in delen uit elkaar gehaald worden.

4. Houten zwembad

Houten zwembad

Een houten zwembad is eigenlijk de mooiste, maar ook de duurste oplossing voor een zwembad boven de grond. Het houten zwembad ziet er prachtig uit en heeft een luxe uitstraling. Je kunt vrij eenvoudig zelf een houten zwembad maken, maar het is nog gemakkelijker om een kant en klaar zwembad te kopen. Dat kun je gewoon in de tuin in elkaar zetten. Een houten zwembad is vrijwel altijd permanent: het blijft alle seizoenen in de tuin staan. In de winter laat je het leeglopen en dek je het af, of je kiest voor zwembadverwarming om toch te kunnen blijven zwemmen.

5. Een zwembad ingraven

Zwembad ingraven

Als laatste optie kun je een zwembad ingraven in de tuin. Er wordt dan een grote kuil in de tuin gegraven, doorgaans met een graafmachine. Daarna wordt er een laag beton rondom in de kuil gestort. Dit beton wordt doorgaans glad afgewerkt, met een speciaal stucmiddel of met tegels. Zo krijg je een prachtig, solide ingegraven zwembad. Een ingegraven zwembad is eigenlijk alleen weggelegd voor mensen met een grote tuin en een ruim budget, want het is niet goedkoop.

Een zwembad in de tuin is voor veel mensen een droom. Toch is die droom niet zo ver weg als je misschien denkt. Er zijn best veel goedkope opties om een mooi zwembad in de tuin te hebben. Ze zijn er in allerlei soorten, van allerlei materialen en in alle denkbare afmetingen. Maar welk zwembad je ook kiest: jij kunt de komende zomer heerlijk genieten van het poedelen in het frisse water.

Lees ook: de voordelen van een buitenkraan (en vooral als je een zwembad in de tuin hebt!)

Related Posts