Home Wonen 5 tips om energie te besparen bij je ramen

5 tips om energie te besparen bij je ramen

Door Judith
Energie besparen bij je ramen

De ramen vormen de koudste plekken in huis. Hoe dik het glas ook is, er komt altijd kou doorheen. Dat is ook logisch, want glas is nu eenmaal minder dik dan steen. Toch kun je heel veel energie besparen als je eens goed gaat kijken naar je ramen. Wat kun je doen om hier energie te besparen?

1. Kunststof kozijnen plaatsen

Kunststof kozijnen zijn niet altijd nodig om te plaatsen. Zijn jouw houten kozijnen nog helemaal mooi en gaaf? Dan hoef je ze niet te vervangen. Maar als je houten kozijnen aan vervanging toe zijn, dan is het verstandig om het in één keer goed te doen. Kozijnen van kunststof isoleren beter dan houten kozijnen en ze hebben ook minder onderhoud nodig. Dus als het tijd is om de kozijnen te vervangen, kies jij natuurlijk voor kunststof!

2. Zorg dat er goed glas in zit

Energie besparen bij je ramen tips

Goede kozijnen isoleren alleen beter als er ook goed glas in zit. Dus of je nu blijft bij je houten kozijnen of toch overstapt op kunststof: kies altijd voor goed glas. Tegenwoordig is er HR+++ glas en je kunt ook gaan voor driedubbel glas. Het nieuwste dubbele glas isoleert bijna 2x zo goed als oud dubbel glas. Zijn jouw ramen ouder dan 15 jaar, dan is het goed om eens te duiken in de isolatiewaarden van verschillende glassoorten.

3. Kieren en randen dichten

Kieren en randen dichten

Elk raam dat open kan, heeft wel ergens kieren. Dat is nu eenmaal zo, zelfs als ze nieuw geplaatst zijn. Dus check je dit regelmatig en plaats je tochtstrips als de kieren groter zijn dan 3 mm. Zo voorkom je dat het gaat tochten langs de randen. Het lijkt niet echt de moeite waard, maar als je dit bij al je ramen doet kan het je al snel 5% energie besparen.

4. Ga voor rolluiken

rolluiken

Aan de buitenkant kun je heel efficiënt besparen door het plaatsen van rolluiken. Rolluiken vormen een goede zonwering, maar dat is niet het enige wat ze doen. Ze zorgen ook voor een extra isolatielaag voor het glas. Daardoor wordt je huis in de zomer minder warm, dus heb je minder noodzaak om een ventilator en airconditioning te gebruiken. Maar in de winter gaan je rolluiken pas echt goed isoleren, want dan houden ze meer warmte binnen. Dan kun je wel 20% energieverlies tegengaan als je elke avond de rolluiken laat zakken. De rolluik prijs is relatief laag, dus verdien je ze al binnen enkele jaren weer terug. Zelfs als je HR+++ glas in je kunststof kozijnen hebt.

5. Goede raamdecoratie aan de binnenzijde

Goede raamdecoratie aan de binnenzijde

Binnenshuis kun je ook nog een flinke stap zetten met goede raamdecoratie. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer isolerende raamdecoratie op de markt. Zo vind je hele mooie honingraat plissegordijnen die er niet alleen mooi uitzien, maar ook ontzettend goed isoleren. Een fantastische manier om vooral in de winter heel veel energie te besparen. Wist je trouwens dat er ook bepaalde soorten raamfolie zijn die heel goed helpen bij het isoleren van je ramen? Sommige isolerende raamfolies zijn volledig doorzichtig en die kun je gewoon gebruiken in combinatie met een andere (isolerende) raamdecoratie.

Je ramen vormen een grote bron van energieverlies in huis. Zet je ’s avonds je kachel omlaag, dan is het ’s morgens koud in huis. Dat komt voor het grootste deel door de ramen, die de warmte naar buiten laten. Door deze 5 isolerende maatregelen te nemen kun je je woning stukken beter isoleren. En het mooiste is: veel van deze oplossingen kosten je relatief weinig geld en dienen ook nog eens meerdere doelen!

Related Posts