Home Klustips Een warmtepomp laten installeren? Alles wat je moet weten

Een warmtepomp laten installeren? Alles wat je moet weten

Door bouwsuper
Warmtepomp

Een onuitputtelijke bron van energie – het klinkt te mooi om waar te zijn maar het bestaat wel degelijk. De warmtepomp van Nefit is, naast zonnepanelen en de traditionele HR-ketel en CV-ketel een revolutie als het gaat om duurzame, betaalbare energie en wel omdat zo’n pomp energie letterlijk uit de grond haalt. Dat maakt het dan ook één van de populairste voorzieningen van tegenwoordig bij huishoudens en bedrijven die duurzamer willen gaan wonen en werken.

Wil je een dergelijke pomp laten installeren, dan is het echter belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt om er het beste uit te kunnen halen. Het volgende overzicht geeft alle informatie die je nodig hebt om de installatie van je eigen pomp vlot te doen verlopen!

Het installeren van een warmtepomp: belangrijke factoren

Een warmtepomp kan je heel wat rendement opleveren, zolang de installatie maar op de juiste manier gebeurt en er met een aantal factoren rekening wordt gehouden. Een overzicht:

1. De duur van de installatie

Om meteen met de deur in huis te vallen: de installatie van de pomp duurt eigenlijk niet langer dan die van een gewone stookolie- of gasketel. Dit komt deels doordat de sanitaire voorziening er helemaal hetzelfde uitzien, en ook de bouw van muur- en vloerverwarming gebeurt op een gelijkaardige manier. Het gevolg is dat het installeren van de pomp doorgaans niet meer dan één of twee dagen duurt, waardoor je dus ook veel sneller van de voordelen kan genieten!

2. De aanleg van het captatienet voor de pomp

Een andere zaak waar best rekening mee wordt gehouden bij de installatie van de pomp is het type captatienet (het buizennetwerk) dat je wil toepassen. Dit kan op twee verschillende manieren gebeuren: horizontaal of verticaal. Bij een verticaal net is er nood aan zogenaamde putboringen, die tijdens de ruwbouwfase geïnstalleerd worden ofwel als de technische installatie wordt geplaatst. Doorgaans kiest de onderaannemer van de installateur van de verwarming ervoor om dit tijdens de ruwbouw te doen, aangezien de planning dan vlotter verloopt en de bouwwerf bereikbaarder is.

Een horizontaal captatienet installeren duurt iets langer – maar je kan het dan wel eenvoudig zelf doen. Zorg dat je ongeveer twee dagen of meer de tijd hebt om het werk af te maken en maak hierbij ook gebruik van een kwalitatieve graafmachine!

3. Belangrijk bij een warmtepomp installeren in je huidige woning

Een warmtepomp biedt heel wat voordelen op het vlak van besparingen, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Wil je een dergelijke installatie plaatsen, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Zo moet je woning optimaal geïsoleerd zijn om het hoogst mogelijke rendement uit de pomp te halen. Ook is het de moeite waard om op zoek te gaan naar het beste systeem voor jouw situatie, of dat nu een water-warmtepomp is of een variant die door middel van een geothermische oplossing werkt. Ook zijn combinaties met de verwarming van water of koeling van de woning mogelijk, als daar in jouw specifieke situatie nood aan is.

Related Posts