Home Wonen De tafel mooi dekken? Dit is hoe je dat doet

De tafel mooi dekken? Dit is hoe je dat doet

Door bouwsuper
De tafel mooi dekken? Dit is hoe je dat doet

Je gaat met veel plezier naar jouw favoriete restaurants. Dat is ook niet zo gek, want ze weten jou altijd te verrassen met de lekkerste gerechten. Toch zijn de verfijnde smaken niet het enige wat ze altijd goed weten te doen. Ook de ervaring, service en uitstraling geven je een positief gevoel. “Zo’n mooie uitstraling is toch best wel leuk” denk je dan bij jezelf. Wat nou als je dat ook thuis kon creëren? De tafel zo dekken dat het lijkt alsof je bij een vijf-sterren restaurant aan het dineren bent. Zo til je de quality time met je familie naar het volgende level én maak je indruk op gasten die blijven eten. In dit artikel delen we onze tips. 

Wat heb ik nodig?

De kans dat jij minder servies hebt dan de restaurants is best wel groot, maar gelukkig heb je ook niet zoveel nodig. Toch zijn er een paar items die niet aan de perfect-gedekte-tafel mogen ontbreken. Juist daarom is het goed om eens na te gaan wat je eventueel nog aan de collectie kunt toevoegen. Ga op zoek naar de volgende items: een mooi tafelkleed dat je gebruikt voor speciale gelegenheden, borden en onderborden, mooie messen en vorken en dessertborden. Heb je deze spullen nog in de kast liggen? Perfect, dan kun je meteen beginnen. Als dit niet het geval is, kun je altijd nog even langs de winkel gaan om de missende spullen toe te voegen aan de collectie. 

Tijd om de tafel te dekken

Tijd om de tafel te dekken

Nu je weet welke spullen je nodig hebt voor het dekken van de tafel, is het tijd om te gaan beginnen. Hoe zat de etiquette ook alweer in elkaar? Het is de bedoeling dat je begint met het neerleggen van de onderborden. Hier wordt vaak geen eten op geserveerd, maar het ziet er wel mooi uit. Op dit bord leg je de borden die horen bij de gerechten. Het is belangrijk dat je ze van groot naar klein opmaakt. Het kleinste bord, geschikt voor het voorgerecht bovenop en daaronder het iets grotere bord voor het hoofdgerecht. Als je nog meer borden hebt, kun je die natuurlijk ook neerzetten. 

Vervolgens leg je het bestek neer, dit gaat van buiten naar binnen. Het is de bedoeling dat men begint met het bestek dat het verst naar buiten ligt, dit is dus het bestek voor het voorgerecht. De vorken liggen aan de linkerkant van het bord en de messen en lepels aan de rechterkant. Ook is het belangrijk dat de snijkant van de messen naar het bord toewijzen. 

Je moet ook rekening houden met de glazen. Deze moeten in een driehoek neergezet worden. Het waterglas hoort linksonder, het rode wijnglas erboven en het witte wijnglas rechtsonder. De servetten horen op of naast het bord te liggen. 

Maak het diner helemaal af

Nu je alles in huis hebt gehaald en weet hoe je de tafel mooi kunt dekken, is tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Zorg voor een mooi dienblad om de eventuele drankjes en desserts op te serveren. Wees ook vooral niet bang om jezelf te trakteren op een mooie outfit, zorg wel dat je je omkleed na het koken van al deze lekkere gerechten. Ook valt een gezellig muziekje altijd erg goed in de smaak bij mensen. 

Related Posts