Home Wonen Alles wat je wilt weten over een sedumdak

Alles wat je wilt weten over een sedumdak

Door bouwsuper
Alles wat je wilt weten over een sedumdak

Zou je de natuur graag een handje willen helpen en wil je bijdragen aan de biodiversiteit in jouw woonwijk? Dan kun je een sedumdak laten aanleggen. Dit is een volledig groen dak wat voornamelijk bestaat uit vetplantjes. Dat betekent niet direct dat je hoeft te tuinieren op je dak, maar zorgt wel voor extra beplanting en een mooier uitzicht. Er zijn meerdere redenen waarom je een sedumdak zou willen laten aanleggen, dus we geven je graag alvast wat info ter voorbereiding.

Waarom een sedumdak?

Waarom zou je in hemelsnaam een sedumdak willen? Dat is een goeie vraag en wij bieden graag het antwoord. Naast het bovengenoemde voordeel dat het een mooier uitzicht geeft dan een grijs dak, werkt het ook nog eens isolerend. Doordat er een extra laag aan groen wordt toegevoegd op jouw dak, kan de warmte minder snel jouw woning verlaten. Aangezien het dak een van de grootste plekken is waar warmte verloren gaat, is dit een goede oplossing. Daarnaast is het ontzettend sterk en kan het bijna alle weersomstandigheden in Nederland goed hebben zonder kapot te gaan.

Is jouw dak geschikt?

Een sedumdak is voornamelijk geschikt voor platte of licht schuine daken. Dit kan werkelijk voor allerlei panden zijn, zoals huizen, bedrijfspanden, een schuur of zelfs een grote loods. Het is wel belangrijk dat het dak geschikt is voor dit type dak bekleding, want het weegt natuurlijk ook wat. Het dak moet stevig en sterk genoeg zijn om dit gewicht aan te kunnen. Een sedum dak aanleggen kun je prima zelf doen met wat goede voorbereiding, maar je kunt het ook door een specialist laten doen. Hetzelfde geldt voor het onderhoud. Zo moet er twee keer per jaar een dak inspectie uitgevoerd worden en de planten moeten bemest worden. Zo kun je optimaal genieten van jouw groene dak.

Wat voor planten?

Wat voor planten

Zoals eerder gezegd bestaat een sedum dak voornamelijk uit vetplantjes. Het is niet voor niets dat deze daken uit vetplantjes bestaan, want deze zijn namelijk goed bestand tegen zeer natte of juist zeer droge periodes. Ze slaan zelf water op in hun dikke en stugge bladeren, waarmee ze zichzelf wekenlang van water kunnen voorzien. Er bestaat niet zoiets als te veel of te weinig zon bij deze plantjes, wat ze de ideale dakbedekking maken. Je kunt deze per vierkante meter aanschaffen en deze als een soort puzzelstukjes op het dak plaatsen. Zo kun je leuke patronen creëren of lekker spelen met veel kleur.

Extra subsidie ontvangen?

Nu kan het zijn dat je denkt: “Allemaal leuk en aardig, maar wat mag dat allemaal kosten?” Een terechte vraag, zeker aangezien je zelf niet dagelijks op het dak loopt of erover uitkijkt. Bij veel aanbieders kun je sedumdaken al vanaf veertig euro per vierkante meter aanschaffen, dus het is volledig afhankelijk van hoeveel meter je wilt bedekken. De prijs ligt natuurlijk ook aan wat voor type plantjes je wilt en of je verschil in kleuren wilt. Bij sommige gemeenten kun je trouwens een subsidie aanvragen om zo’n dak aan te leggen, omdat het goed is voor het milieu en het aanzien van de woonwijk bevordert.

Related Posts